Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Μάρωνα, προστάτη και ιδρυτή της Μαρωνιτικής Εκκλησίας
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στον πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Μάρωνα, προστάτη και ιδρυτή της Μαρωνιτικής Εκκλησίας
Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή που παρευρίσκομαι σήμερα, για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στους εορτασμούς για να τιμήσουμε τον Άγιο Μάρωνα.
Παρακαλώ να ερμηνεύσετε τη σημερινή μου παρουσία εδώ ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και τιμής προς τη μαρωνιτική κοινότητα, την κοινότητα για την οποία νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι. Όχι μόνο για την πολυεπίπεδη δράση σας, την καθοριστική συμβολή σας στην ιστορία του τόπου, αλλά για μένα εκείνο που ξεχωρίζει ιδιαίτερα τη μαρωνιτική κοινότητα είναι το γεγονός ότι συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, 50 χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής, [και] η μαρωνιτική κοινότητα και τα τέσσερα χωριά της βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή. Παρά το γεγονός αυτό, οι αγώνες σας, οι προσπάθειές σας, είναι σε καθημερινό επίπεδο – και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι προσπάθειες και αγώνες που φέρνουν αποτελέσματα.
Είχα την ευλογία – διότι περί ευλογίας πρόκειται – να επισκεφθώ τα κατεχόμενα χωριά, τα δύο χωριά που μπορούσα να επισκεφθώ, και είδα προσωπικά τον αγώνα, την προσπάθεια σε δύσκολες συνθήκες όλων αυτών των συμπατριωτών μας στον Κορμακίτη και στα Καρπάσια.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτοί οι ηρωικοί εγκλωβισμένοι, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, να συνεχίζουν να κρατούν τη φλόγα αναμμένη.
Και είναι για αυτό τον λόγο που πρώτος μας στόχος – κάτι που επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο – είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τα σχετικά σχέδια για επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά, να δοθούν περισσότερα κίνητρα ειδικότερα για να ενθαρρυνθούν νέες οικογένειες, νεαρά ζευγάρια, να σκεφτούν την επιλογή να επιστρέψουν.
Δεν φτάνει όμως να έχουμε πολύ καλά σχέδια. Δεν φτάνει να δίνουμε κίνητρα. Το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο της κατοχής ώστε να είναι εφικτή η επιστροφή νεαρών ζευγαριών, και όχι μόνο, στις κατεχόμενες κοινότητες. Ήταν για αυτό τον λόγο που αμέσως μετά την εκλογή μου, όπως είχα υποσχεθεί όταν επισκέφθηκα τον Κορμακίτη και παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά δεδομένα δεν ευνοούσαν μια τέτοια απόφαση, πήραμε μια πολιτική απόφαση για να ανοίξει, μετά το 1990 που έκλεισε, το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο στον Κορμακίτη – διότι είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επιστρέψουν [τα νεαρά ζευγάρια] στα κατεχόμενα χωριά τους.
Σε λίγες μέρες θα επιλυθεί και το θέμα των δασκάλων διανοίγοντας νέες προοπτικές για την περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου είχα επίσης την ευκαιρία να δω από μακριά την Αγία Μαρίνα και τον Ασώματο, όπως επίσης και το πολύ γνωστό ιστορικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Είναι εδώ και ο Εκπρόσωπος στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και γίνονται σημαντικές προσπάθειες, ξεκινώντας από το μοναστήρι. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια και, αν υπάρξει σύμφωνη γνώμη, να είστε σίγουροι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενισχύσει οικονομικά την προσπάθεια, ειδικά για την αναστήλωση του μοναστηριού του Προφήτη Ηλία.
Γνωρίζω – και το έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη, δεν είναι μόνο στη δική μας, την παρούσα διακυβέρνηση – το πάγιο αίτημά σας για την Αγία Μαρίνα και τον Ασώματο. Πάντα, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες που θα βοηθήσουν και στην επανέναρξη των συνομιλιών, το συγκεκριμένο θέμα τίθεται ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και θέλω σήμερα να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Μια προσπάθεια που ελπίζω – με τον διορισμό της κας Holguín, που ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας, με την οποία θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες, όχι συνομιλίες για χάρη των συνομιλιών – θα μας οδηγήσει στην απελευθέρωση του τόπου μας, στον τερματισμό της κατοχής, στην επανένωση της πατρίδας μας.
Γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Όπως με ενημέρωσε, θα βρίσκεται στην Κύπρο ξανά το δεύτερο δεκαήμερο Μαρτίου και από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να οδηγηθούμε στην επίλυση του Κυπριακού.
Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας.
Θέλω και εγώ να χαιρετίσω με τη σειρά μου – και ξέρω την προσπάθεια που έκανε ο Γιάννης για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών της πρώτης φάσης του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου, που ολοκληρώνεται σε περίπου έξι μήνες – και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, με την οικονομική συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας φυσικά, θα ξεκινήσουν οι εργασίες της δεύτερης φάσης και της ολοκλήρωσης του έργου, που είναι σημαντικό για τη μαρωνιτική κοινότητα, ειδικότερα για τους νέους και τις νέες της μαρωνιτικής κοινότητας, αλλά [που] θα εξυπηρετεί [επίσης] και ολόκληρη τη δυτική Λευκωσία.
Σε συνεργασία με τον Σεβασμιότατο, με τον οποίον πολύ συχνά έχουμε επαφές, αλλά και με τον Εκπρόσωπο της κοινότητας, αξιολογούμε και εξετάζουμε πάντα με θετική προσέγγιση όλα τα αιτήματα είτε αφορούν εκκλησιαστικά θέματα είτε θέματα της καθημερινότητας, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στις κατεχόμενες.
Σεβασμιότατε, θέλω να εκλάβετε τη σημερινή παρουσία εδώ του Υπουργού Οικονομικών ως μια θετική πρώτη ανταπόκριση.
Κλείνω, λέγοντας ότι μετά από σχετικό αίτημα της μαρωνιτικής κοινότητας και των εκπροσώπων των άλλων κοινοτήτων της χώρας μας, για τις οποίες επίσης είμαστε περήφανοι, είμαστε σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα, εξετάζοντας το αίτημα που θα ικανοποιηθεί – θέλουμε να είμαστε σωστοί και να είναι στο πλαίσιο του Συντάγματος – για τον διορισμό ενός Συντονιστή των θρησκευτικών ομάδων σε σχέση με τα θέματα που τους απασχολούν, ιδιαίτερα αυτών που ζουν στις ελεύθερες περιοχές. Γιατί αυτή τη στιγμή, για όλα αυτά τα θέματα, ασχολούνται πολλά Υπουργεία και θεωρούμε ότι, ειδικότερα για τα θέματα που αφορούν στους νέους, στα θέματα της Παιδείας, στο μέλλον της κοινότητας, ένας τέτοιος Συντονιστής θα βοηθήσει καθοριστικά.