Hephaestus Wien Εκδηλώσεις

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΙΜΜΑ 2024 ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Το Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) σας προσκαλούν στην παρουσίαση του Ημερολογίου του ΙΜΜΑ για το 2024 με τίτλο Πόλεις του Μακεδονικού Αγώνα, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ., στην έδρα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Στρατηγού Καλλάρη 50, Παλαιό Ψυχικό).

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του ΕΙΠ, κ. Νίκος Α. Κούκης και η κ. Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος, Υπ. Διδάκτορας Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύντρια του ΙΜΜΑ. Για το Ημερολόγιο θα μιλήσουν η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) του ΙΜΜΑ και ο Δρ. Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου, Ιστορικός και Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΜΜΑ. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο κ. Δημήτρης Λυβάνιος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Ημερολόγιο του ΙΜΜΑ για το έτος 2024 είναι αφιερωμένο στις Πόλεις του Μακεδονικού Αγώνα. Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο Ημερολόγιο – λεύκωμα σε δύο γλώσσες (ελληνικά-αγγλικά), με σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, εμπλουτισμένο με ιστορικά κείμενα που παρουσιάζουν πόλεις οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα. Νάουσα, Μοναστήρι, Φλώρινα, Σέρρες, Κοζάνη, Μελένικο, Έδεσσα, Καστοριά, Καβάλα, Σιάτιστα, Δράμα, Βέροια, πόλεις που γνώρισαν πολλές μεταμορφώσεις ανά τους αιώνες και έγιναν μάρτυρες σημαντικών ιστορικών γεγονότων, ξεπροβάλλουν μέσα από τις σελίδες του Ημερολογίου.

Η δραματικότητα των μεγάλων στιγμών της ελληνοβουλγαρικής αναμέτρησης για την τύχη των τριών βιλαετίων στην ύπαιθρο χώρα, επισκίασε τις οικονομικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές διεργασίες σε σημαντικά αστικά κέντρα του μακεδονικού ελληνισμού. Όμως, είναι σε αυτές τις διεργασίες, όπως και στην αποφασιστικότητα μιας φιλόδοξης, ανερχόμενης αστικής τάξης, με αρωγούς της εκπαιδευτικούς και κληρικούς, εκεί όπου πρέπει να αναζητήσουμε, μεταξύ άλλων, τα αίτια της επιτυχίας του εθνικού εγχειρήματος στη Μακεδονία την περίοδο 1904-1908.

Η χρηματοδότηση και η οργάνωση του αγώνα βασίστηκαν σε σημαντικό βαθμό στον ζήλο των τοπικών οργανώσεων. Παράλληλα, από το κοσμοπολίτικο Μοναστήρι στον Βορρά, μέχρι τη μακεδονική «πρωτεύουσα» της καπνεργασίας, την Καβάλα, στον Νότο, το ελληνικό σχολείο και ο πατριαρχικός κλήρος, έδιναν τον δικό τους αγώνα από έδρας και άμβωνος, συντελώντας τα μέγιστα στη διατήρηση του ελληνικού προβαδίσματος στο πεδίο της μάχης. Στη συμβολή και τον ρόλο αυτών των τοπικών κοινωνιών αποτίει ελάχιστο φόρο τιμής το Ημερολόγιο του ΙΜΜΑ για το 2024.

Η έκδοση του Ημερολογίου υλοποιήθηκε για μια ακόμη φορά με την ευγενική χορηγία της Βιομηχανίας Τροφίμων «Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ». Το Ημερολόγιο διατίθεται από το πωλητήριο και το e-shop του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, καθώς και από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αφήστε μια απάντηση