Κύπρος Νέα

BirdLife Cyprus: το Ευρωκοινοβούλιο ακυρώνει την πράσινη αρχιτεκτονική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακυρώνει την πράσινη αρχιτεκτονική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα και τη δημοκρατική διαδικασία.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ (ΚΑΠ), η οποία απορροφά το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ, δεν έχει πλέον καμία περιβαλλοντική νομιμότητα. Σε μια καταστροφική ψηφοφορία αργά την Τετάρτη, 24 Απριλίου, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν για την αφαίρεση των ήδη αδύναμων περιβαλλοντικών μέτρων της ΚΑΠ. Με 425 ψήφους υπέρ και 130 ψήφους κατά, το Κοινοβούλιο συμφώνησε να αποδυναμώσει τις Καλές Γεωργικές και Περιβαλλοντικές Πρακτικές (ΚΓΠΠ). Οι ΚΓΠΠ προορίζονται για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και της υγείας του εδάφους – και τα δύο ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και τη διαβίωση των αγροτών.

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τη διευκόλυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης πολύτιμων λιβαδιών που είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του κλίματος και τη διατήρηση του νερού. Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν επίσης την υποχρέωση των αγροτών που λαμβάνουν επιδοτήσεις να αφήνουν «χώρο για τη φύση» στο αγρόκτημα τους – μια γωνιά δηλαδή για φυσική βλάστηση ή αγρανάπαυση. Εκτός από το ότι επηρεάζονται αρνητικά οι αγρότες σε βάθος χρόνου, η ψηφοφορία αυτή αποτελεί επίσης σημαντική οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε μόνο ένα μήνα, από την πρόταση της Επιτροπής για το πακέτο ‘απλούστευσης’ τον Μάρτιο έως τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Μια δημοκρατικά αδύναμη, επείγουσα διαδικασία ψηφοφορίας παρέλειψε τις διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς ή τις αξιολογήσεις επιπτώσεων.

Αυτή η κίνηση, που ενορχηστρώθηκε από δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, εκμεταλλεύεται τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες αγροτών για να προωθήσει συντηρητικές πολιτικές ατζέντες. Το πιο σημαντικό, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το πραγματικό ζήτημα: τη δυσανάλογη κατανομή των επιδοτήσεων της ΚΑΠ, όπου το 80% πηγαίνει στο πλουσιότερο 20% των αγροτών.

Καταργώντας τις περιβαλλοντικές διασφαλίσεις και καλύπτοντας τα συμφέροντα λίγων εκλεκτών, η απόφαση αγνοεί παντελώς τις κρίσεις στη φύση και στο κλίμα, υπονομεύει τις δημοκρατικές διαδικασίες και προδίδει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του προς αυτήν τη νομοθετική πρόταση και είναι πιθανό να την εγκρίνει επίσημα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Η Marilda Dhaskali, Λειτουργός Γεωργίας στο BirdLife Ευρώπης, δήλωσε: «Χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο σε μια αντιδημοκρατική, αντιπεριβαλλοντική και πάνω απ’ όλα, αντι-αγροτική νομοθεσία, υποκύπτοντας στις πιέσεις ενός ισχυρού λόμπι αγροτικών επιχειρήσεων που εξυπηρετεί μόνο λίγους. Η επισιτιστική ασφάλεια, το μέλλον των αγροτών και των πολιτών θυσιάστηκαν για χάρη των βραχυπρόθεσμων κερδών και των πολιτικών υπολογισμών. Οι αγρότες δεν μπορούν να παράγουν τρόφιμα χωρίς υγιή φύση και δεν μπορούν να αποκομιστούν κέρδη όταν οι καλλιέργειες χάνονται από πλημμύρες, ξηρασίες ή πυρκαγιές που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή».

Ο Μάρτιν Χέλλικαρ, Διευθυντής του BirdLife Κύπρου, πρόσθεσε: «Οι αγρότες στην Κύπρο και αλλού χρειάζονται τη στήριξη της ΕΕ για να μεταβούν σε πιο βιώσιμες μεθόδους παραγωγής ενόψει της κρίσης στο κλίμα και στη βιοποικιλότητα. Αυτή η καταστροφική απλοποίηση υπονομεύει την ΚΑΠ και σημαίνει ότι τα δημόσια κονδύλια θα δαπανηθούν προς στήριξη της συμβατικής γεωργίας, χωρίς απτό δημόσιο όφελος».

Αφήστε μια απάντηση