ΑΠΘ: «Διδάγματα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης ……..
«Διδάγματα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και η πρόκληση της ευρωπαϊκής δημόσιας διπλωματίας»
Διαδικτυακό Σεμινάριο, με τίτλο: «Διδάγματα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και η πρόκληση της ευρωπαϊκής δημόσιας διπλωματίας», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 18:00. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Έδρα Jean Monnet για τη Δημόσια Διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας και το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ψηφιακή Επικοινωνία.
Τι αλλαγές έφερε στη δημόσια διπλωματία η πανδημία; Ποιες είναι οι γεωπολιτικές επιπτώσεις; Αμφισβητήθηκε από τα κράτη-μέλη η λεγόμενη κοινοτική αλληλεγγύη ή υπερίσχυσε η συνεργασία; Πώς αντιμετωπίστηκαν οι διπλωματικές διαδικασίες και οι ειρηνευτικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης; Με ποιες προκλήσεις έρχεται, πλέον, αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή δημόσια διπλωματία; Τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντηθούν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου.
Η διαδικτυακή εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
-Η Διευθύντρια του Κέντρου Διεθνών Σπουδών και Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέλος του διευθύνοντος οργάνου του European Studies Centre του St Antony’s College, Καλυψώ Νικολαΐδη.
-Ο Διευθυντής Σπουδών του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του University of Deusto, στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, Δρ Steffen Bay Rasmussen.
-Ο συνιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του ιδρύματος Foundation for Global Governance and Sustainability (FOGGS) με βάση τις Βρυξέλλες και μέχρι πρόσφατα Συντονιστής για Κλιματική Δράση στην κοινοπραξία NEEMO EEIG, Δρ Γιώργος Κωστάκος.
-Ο Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο University of South Wales, Φίλιππος Προέδρου.
Συντονιστής θα είναι ο Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet για τη Δημόσια Διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος.
Επίσημη γλώσσα εργασίας: αγγλική.
Για την παρακολούθηση είναι απαραίτητη η προεγγραφή στον σύνδεσμο:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIoc-GqrD4qHNUXylX_rk5fNmrJkH_1TfDK
Στο ίδιο σύνδεσμο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν ερωτήματα σχετικά με τη θεματολογία του Σεμιναρίου (στην ελληνική γλώσσα). Τα ερωτήματα θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Digital Communication Network South East Europe Hub (DCNSEE) και τη Διεθνή Οργάνωση «World Learning» και είναι μέρος του DCNSEE’s Ideas in Action – Digital Engagement, μιας σειράς διαδικτυακών εκδηλώσεων που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της κρίσης της Covid-19.
Το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ψηφιακή Επικοινωνία
Πρόκειται για μία καινοτόμα σύμπραξη του Διεθνούς Δικτύου Επικοινωνίας «Digital Communication Network» με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το Atlantic Council και το Facebook. Με κύριους άξονες λειτουργίας την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, το Κέντρο έχει ως στόχο τη δημιουργία εργαλείων και τεχνογνωσίας στον τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας.