Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο ΑΜΘ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο των Φίλων του ΑΜΘ, σάς προσκαλούν να απολαύσετε τις αρχαιότητες του Μουσείου υπό το φως του φεγγαριού και τους ήχους κλασικής μουσικής.
Τη βραδιά της Πανσελήνου, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ βιολιού με τη Δωρίνα Παπανικολάου που θα ερμηνεύσει έργα των J.S. Bach, W.A. Mozart, J. Massenet, Ε. Ysaye και C. Debussy.
Στο πιάνο θα συνοδεύει η Ιωάννα Πολυζωίδου.
Οι επισκέπτες, όπως κάθε χρόνο, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου υπό το φως του φεγγαριού έως τις 23:00.
Πρόγραμμα εκδήλωσης:
- J.S. Bach, Sonata for Solo Violin, BWV 1001, “Adagio”
- W.A. Mozart, Violin Concerto No.4 in D major, 1st mvt
- J. Massenet, Meditation from “Thais”
- E. Ysaye, Sonata for Solo Violin No.3 in D minor, “Ballade”
- C. Debussy, Violin Sonata in G minor
Είσοδος ελεύθερη
Υποχρεωτική η προκράτηση θέσεων, έως το Σάββατο 21 Αυγούστου, 09:00-14:00 στο τηλ. 2313310201.
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας οι θεατές θα είναι καθήμενοι. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
Η προσέλευση των επισκεπτών στις υπαίθριες εκθέσεις θα γίνεται υπό τις συστάσεις του φυλακτικού προσωπικού με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας κατά του Covid 19.
ΗΜΕΡΟΜΗΝIA: 22 Αυγ 2021
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00
ΧΩΡΟΣ: Υπαίθριες εκθέσεις
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Βιογραφικό σημείωμα Δωρίνας Παπανικολάου
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2001. Είναι απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, από το οποίο πήρε το δίπλωμα της με βαθμό 10 Άριστα παμψηφεί και διάκριση βραβείου (τάξη του καθηγητή Γιώργου Πετρόπουλου).
Είναι επίσης αριστούχος απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.
Είναι μέλος της Ορχήστρας MOYSA του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της, το 2015.
Το 2019 έγινε επίσημο μέλος της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ), υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Διονύση Γραμμένου. Έχει συμπράξει ως σολίστ με:
- Την Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες
- Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης
- Επελέγη να παίξει, κατόπιν ακροάσεως, ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, τον Μάρτιο του 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τα έτη 2017 και 2018 μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για να συμμετάσχει με υποτροφία στο καλοκαιρινό φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στο Kutztown της Πενσυλβάνια. Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς βιολιού:
- Gina Bachauer Junior το 2012 και το 2016 με διακρίσεις και επαίνους
- The children of Paganini competition στο Gotse Delchev της Βουλγαρίας με Α’ Βραβείο το 2015
- 7ος Πανελλήνιος Μουσικός Διαγωνισμός Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα, τον Μάρτιο του 2018 με Α’ Βραβείο.
- 1ος Πανελλήνιος Μουσικός Διαγωνισμός Τάσος Παππάς, τον Μάρτιο του 2019 με Β’ Βραβείο.
- International Online Youth Music Competition (Atlanta, USA), Β’ Βραβείo.
Παρακολούθησε σεμινάρια βιολιού με τους: Ivry Gitlis, Vadim Repin, Χρήστο Γαλιλαία, Kurt Nikkanen, Lena Neudauer, Δημήτρη Χανδράκη, Alissa Margulis
Τον Σεπτέμβριο του 2019 εισήχθη 3η στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης, στο οποίο σπουδάζει στην τάξη ειδίκευσης βιολιού, με καθηγητή τον Δημήτρη Χανδράκη.
Βιογραφικό σημείωμα Ιωάννας Πολυζωίδου
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο (τάξη Ε. Παπάζογλου), από όπου πήρε δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Παράλληλα σπούδασε στο ΚΩΘ ανώτερα
θεωρητικά και αποφοίτησε με τα πτυχία Ωδικής (τάξη Θ. Μιμίκου), Αρμονίας (τάξη Α. Μπαλτά), Αντίστιξης (τάξη Κ. Νικήτα), Φούγκας (τάξη Κ. Γριμάλδη) και Ενοργάνωσης Πνευστών Οργάνων (τάξη
Β. Βραδέλη).
Συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Graz στην Αυστρία, με καθηγητή τον πιανίστα Walter Kamper.
Μελέτησε επίσης με τους καθηγητές Κ. Πολυζωίδου, E. Sellheim, Δ. Ευνουχίδου, A. Valdma, V. Merzhanov, U. Rademacher.
Το 1989 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σειρά κοντσέρτων που οργάνωσε η RAI για τους νέους μουσικούς της Ευρώπης , με τίτλο: “Musica a Palazzo Labia”, στη Βενετία.
Το 1995 συμμετείχε σε σεμινάριο – εργαστήριο για τη μουσική προετοιμασία της ιταλικής όπερας
στο Orvieto της Ιταλίας, με καθηγητή τον Gabriele Pisani, correpetitor στο θέατρο της Σκάλας στο Μιλάνο.
Το 1997 παρακολούθησε το εξάμηνης διάρκειας εργαστήριο όπερας που οργάνωσε η Όπερα
Δωματίου Θεσσαλονίκης, με καθηγητές στην πιανιστική συνοδεία τον Δημήτρη Γιάκα και τον Sergio Magli, correpetitor στην όπερα της Νάπολης.
Το διάστημα 1997-1999 συνεργάστηκε με την Όπερα Δωματίου και συμμετείχε στη μουσική προετοιμασία και τις παραστάσεις των έργων: “Μαγικός Αυλός” (Mozart), “Διδώ και Αινείας” (Purcell), “The Medium” και “Ο Αμάλ και οι Νυχτερινοί Επισκέπτες” (Menotti), “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” (Britten).
Ως μουσικός ορχήστρας έχει συμπράξει επανειλημμένα με την Κρατική και τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.
Από το 1990 εργάζεται στο ΚΩΘ ως μόνιμη καθηγήτρια συνοδείας πιάνου. Παράλληλα εργάστηκε στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από το 2003 ως το 2019 σαν συμβασιούχος.