ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΣΤΑ 1926
Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ
Στη χώρα που η Στατιστική εκλαμβάνεται ως “ψευδοεπιστήμη¨ και οι κάθε είδους εγγραφές αντιμετωπίζονται με δυσπιστία, το ¨περίπου¨ βασιλεύει…
Μια έκφανση λοιπόν αυτού του ¨περίπου¨ συναντάμε και στο θέατρο. Μάταια θα αναζητήσετε πόσοι είναι οι Έλληνες ηθοποιοί, αφού δεν χρειάζεται πλέον άδεια από το αρμόδιο σωματείο τους για να ανέβουν στη σκηνή και άρα πολλοί δεν είναι εγγεγραμμένοι σ΄ αυτό. Το ίδιο μάταιο είναι το ερώτημα πόσα θέατρα υπάρχουν, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια επίσημη καταγραφή των θεάτρων που λειτουργούν. Έτσι, ο ερευνητής θα πρέπει να αρκεστεί σε διάφορες ¨πηγές¨ κυρίως του Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτές ήθελαν τη σαιζόν 2015-2016 να ανέβηκαν στην χώρα 1.542 παραστάσεις, τα θέατρα και οι χώροι τέχνης στην Αθήνα να φτάνουν τα 130 και οι ηθοποιοί τους 3.000.
Εμείς που ανιχνεύουμε το παρελθόν, αναζητήσαμε τη συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και σ΄ αυτόν τον τομέα, στον οποίο ευτυχώς έδρασε ο πολύς Νικόλαος Λάσκαρης (1868-1945), ο οποίος υπήρξε θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής γαλλικών θεατρικών έργων, αρθρογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, θεατρικός κριτικός και επιμελητής θεατρικών εκδόσεων, και κυρίως, ιστορικός του νεοελληνικού θεάτρου.
Ο Ν. Λάσκαρης ανέπτυξε μια πλούσια δραστηριότητα σε όλους τους τομείς που αφορούν το θέατρο. Εκτός από τις παραπάνω ιδιότητες υπήρξε καθηγητής της Ιστορίας του Θεάτρου, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του προδρόμου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων, μέλος του Βασιλικού Θεάτρου, μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, και λίγο πριν το τέλος του, διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.
Έτσι, στην εφημερίδα ¨Εστία¨ τον Απρίλιο του 1926 ο Λάσκαρης, ο ειδικός και μοναδικός αυτός συγγραφέας της Ιστορίας του συγχρόνου Ελληνικού Θεάτρου, αφ΄ότου συνεπήχθη η πρώτη ελληνική σκηνή μέχρι τις μέρες του, δημοσίευσε την ακόλουθη λίαν ενδιαφέρουσα στατιστική περί των Ελλήνων ηθοποιών, η οποία και αναδημοσιεύτηκε στον αλεξανδρινό ¨Ταχυδρόμο¨ στις 20/4/1926 και την οποία καταθέτουμε ως τεκμήριο θεατρικής ιστορίας :
¨Από της πρώτης εμφανίσεως της ελληνικής σκηνής μέχρι σήμερον ανήλθον επ΄ αυτής 1.347 ηθοποιοί, 715 άνδρες και 632 γυναίκες. Εξ αυτών απέθανον 232 άνδρες και 131 γυναίκες.
Εκ των αποθανόντων 7 ηυτοκτόνησαν, 2 άνδρες και 5 γυναίκες. Τέσσερεις έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πατρίδος : Ο Γ. Δρακούλης εις Δραγατσάνι και οι Π. Νικολάου, Παντ. Γεωργόπουλος και Αλ. Κουμαριώτης κατά τους τελευταίους πολέμους. Τέσσερεις διαμελίστηκαν από αυτοκίνητα, εξ ων οι τρεις γυναίκες. Ένας, ο Ν. Στρατηγόπουλος εφονεύθει υπό των Γάλλων. Η Αγαθονίκη Γεωργιάδου επνίγη τορπιλλισθέντος υπό των Γερμανών του πλοίου ου επέβαινε.
Της σκηνής απεσύρθησαν 61, εξ ων 39 άνδρες και 22 γυναίκες. Εκ των αποσυρθέντων ένας έγινε καθηγητής του Πανεπιστημίου, αποθανών ήδη, έτερος αρχιμανδρίτης εν Αμερική όπου ζη και βασιλεύει και δύο άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού.
Και ήδη μένουν 923 ηθοποιοί, εξ ων 444 άνδρες και 379 γυναίκες. Εξ αυτών υπέρ τους 100 είναι συνταξιούχοι¨.