ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥΣ ΝΑΟΥΣ
Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ
Αν και δεν την ενστερνιζόμαστε, ήδη από το 2000 π.Χ. και ιδιαίτερα κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους υπήρξε εκτεταμένη η πρακτική να χαράσσονται ονόματα – ως ¨αποδεικτικά¨ παρουσίας – πάνω σε αρχαία μνημεία σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα δε στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και στην Ιταλία.
Χαρακτηριστικά στην Αίγυπτο του 19ο αιώνα αναφέρουμε το συγγραφέα Σατωμπριάν, το όνομα του οποίου βρίσκουμε στη Μεγάλη Πυραμίδα, ενώ τα ονόματα του εξερευνητή Μπελζόνι και του ποιητή Ρεμπώ βρίσκονται χαραγμένα σε αρχαιο-αιγυπτιακούς ναούς. Από την άλλη, στην Ελλάδα επισκεπτόμενοι το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, μπορούμε ν΄ αντικρίσουμε πάνω σ΄ έναν από τους κίονες το όνομα του Λόρδου Βύρωνα.
Αυτό όμως που έχει για εμάς ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι κάποια άλλα χαράγματα σε αιγυπτιακά μνημεία, χαράγματα από συμπατριώτες μας που θέλανε έτσι να ¨κλέψουν¨ λίγο χρόνο από την αιωνιότητα των συγκεκριμένων κατασκευών.
Έτσι, στο πόδι του αγάλματος του Ραμσή Β΄ στο Αμπού Σιμπέλ μπορούμε να διαβάσουμε όσα χάραξαν το 593 π.Χ. οι Έλληνες μισθοφόροι του στρατού του Φαραώ Ψαμμήτιχου και συγκεκριμένα τα εξής : ¨Βασιλέος ελθόντος ες Ελεφαντίναν Ψαματίχου ταύτα έγραψαν τοι συν Ψαμματίχοι τοι Θεοκλούς έπλεον, ήθον δε Κέρκιος κατύπερθε, υίς ο ποταμός ανίη, αλογλόσους δ΄ ήχε Ποτασιμτό, Αιγυπτίους δε Άμασις, έγραφε δ΄ αμέ Αρχόν Αμοιβίχου και Πέλεγος Ουδάμου¨.
Αρκετούς αιώνες αργότερα και συγκεκριμένα τον 19ο, στους ναούς του Λούξορ διαβάζουμε χαραγμένα ελληνικά ονόματα, όπως : Γ.Α. Φώσκολος 1890, Ν. Πετζή και Ι.Γ. Ζιότη 1865, Μ. Πίστα 1891, κ.ά., ενώ στην είσοδο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζα κάποιος Λουκάς Κουρέτης άφησε το εγχάρακτο στίγμα του, τεκμήριο μιας άλλης ιστορίας, εκείνης δηλαδή του σύγχρονου γκράφιτι.