Νέα Ομογένεια

Κύπρος: η Υπουργός Μαρία Παναγιώτου συμμετείχε στις εργασίες της COP29 στο Μπακού

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συμμετείχε στις εργασίες της COP29 στο Μπακού

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου παρευρέθηκε στις εργασίες της 29ης Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, η Υπουργός συμμετείχε σε ομάδες εργασίας σε επίπεδο Υπουργών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των κοινών θέσεων της ΕΕ για την κλιματική πολιτική. Σε μία από τις ομάδες αυτές συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κ. António Guterres, επισημαίνοντας τη σημασία της συλλογικής δράσης.

Η δρ Παναγιώτου μετέφερε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Κύπρου για την εφαρμογή αποφασιστικών δράσεων ενάντια στην κλιματική κρίση. Αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για μια συντονισμένη διεθνή προσέγγιση, που θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα των κοινωνιών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες της Κύπρου για την προώθηση της βιωσιμότητας σε περιφερειακό επίπεδο.

Κατόπιν εντατικών διαβουλεύσεων, επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής συμφωνία για περισσότερη χρηματοδότηση της προσπάθειας περιορισμού της κλιματικής κρίσης, η οποία θέτει τα θεμέλια για καθιέρωση ενός νέου συλλογικού ποσοτικοποιημένου στόχου χρηματοδότησης 300 δις USD για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών. Η χρηματοδότηση αυτή συνδέεται με την ενίσχυση των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών (NDCs) για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, αποφασίστηκε η ενίσχυση των στρατηγικών προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή με έμφαση στην προστασία από τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.

Οι κοινές θέσεις και οι πρωτοβουλίες της ΕΕ επικεντρώθηκαν στην επιτάχυνση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσω της συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών. Οι θέσεις αυτές θα συζητηθούν περαιτέρω σε παγκόσμιο επίπεδο, με την EE να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην προώθηση μιας πράσινης και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.

Αφήστε μια απάντηση