Νέα Ομογένεια

Μήνυμα ΥΦΥΠΕΞ  Γ. Κώτσηρα προς τον Απόδημο Ελληνισμό για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Ελληνίδες και Έλληνες,

Αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες,

Η σημερινή επέτειος του «ΟΧΙ» αποτελεί μια ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας για τον ελληνικό λαό, ο οποίος την 28η Οκτωβρίου 1940 όρθωσε το ανάστημά του και με εθνική ομοψυχία και ενότητα αγωνίστηκε ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα. Σήμερα τιμάμε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, γράφοντας μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το έπος του ’40, και προασπίζοντας τις θεμελιώδεις και διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η δικαιοσύνη.

Η  διεθνής κρίσιμη και ρευστή περίοδος που διανύουμε καθιστά εξαιρετικά επίκαιρη την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, φέρνοντας στο προσκήνιο αυτές τις διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες που ενέπνευσαν τους  προγόνους μας και εξακολουθούν να εμπνέουν τους Έλληνες απανταχού της γης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καλούμαστε να αναδείξουμε από κοινού τα διαχρονικά μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου, αυτά τα ιδεώδη και τις αξίες που αποτελούν τα σταθερά σημεία αναφοράς και την πυξίδα του Έθνους μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Διάλογος, η Διπλωματία και η Δημοκρατία, λέξεις ελληνικής προέλευσης αλλά με οικουμενική σημασία, αποτελούν τις κατευθυντήριες αρχές της Ελλάδας στη θητεία της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την  περίοδο 2025-2026.

Είμαστε υπερήφανοι για τους  Έλληνες της Διασποράς που είναι αναμφισβήτητα οι καλύτεροι πρεσβευτές μας πέρα από τα σύνορα της μητέρας πατρίδας, καθώς όχι μόνον προβάλλουν τον Ελληνισμό ως κιβωτό οικουμενικών αξιών, αλλά και συμβάλλουν ουσιαστικά στην προάσπιση εθνικών συμφερόντων και στην προβολή της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς.

 

Η ενδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο καθώς και των δεσμών μας με τους Απόδημους  αποτελεί για εμάς ζήτημα εθνικής προτεραιότητας. Με αυτό το όραμα, προχωρήσαμε στο Υπουργείο Εξωτερικών στη δημιουργία του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τους Έλληνες της διασποράς, με σαφή στοχοθεσία και δράσεις.

Αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες,

Σε μια εποχή που οι προκλήσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι πολυδιάστατες και πιο πολύπλοκες από ποτέ, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, παραμένοντας πάντα πιστή στις αξίες για τις οποίες πολέμησαν και θυσίασαν τη ζωή τους οι ήρωες που τιμάμε στη σημερινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Σήμερα, καλούμαστε όλοι οι Έλληνες να προχωρήσουμε μπροστά, με εθνική ενότητα, δημιουργικότητα και αυτοπεποίθηση, για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων και για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο για τις επόμενες γενιές.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου! Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και  σε όλους τους Έλληνες!

Αφήστε μια απάντηση