Νέα Τουρισμός

Ο γαλλικός ταξιδιωτικός οδηγός Routard σε Ήπειρο και Θεσσαλία

Οι ιδανικοί προορισμοί εναλλακτικών διακοπών για την γαλλική τουριστική αγορά.

Τα μοναδικά φυσικά τοπία της Ηπείρου και της Θεσσαλίας αλλά και το πλήθος των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι δύο προορισμοί για εναλλακτικό τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα προβληθούν σε ειδικά αφιερώματα που θα φιλοξενήσει ο  πλέον δημοφιλής ταξιδιωτικός Οδηγός της Γαλλίας Routard.

Την περιοχή επισκέφτηκε πρόσφατα  27/09 έως 02/10/ 2024 ο Γάλλος αρχισυντάκτης του Οδηγού κ. Jean-Philippe Damiani, στο πλαίσιο ταξιδίου εξοικείωσης (press trip) που οργάνωσε η Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Γαλλίας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Στόχος του ταξιδιού εξοικείωσης ήταν η  συλλογή του απαραίτητου υλικού για τη συγγραφή δύο (2) αφιερωμάτων στον κορυφαίο ταξιδιωτικό γαλλικό οδηγό Routard  και στη διαδικτυακή του έκδοση www.routard.com.

Ο κος Damiani επισκέφτηκε  τα Ιωάννινα, τα Ζαγοροχώρια, το Φαράγγι του Βίκου, το Μονοδέντρι, τη Δωδώνη και τα Μετέωρα,  ως ιδανικούς εναλλακτικούς αειφόρους προορισμούς διακοπών για όλο τον χρόνο και εντυπωσιάστηκε από τα μοναδικά φυσικά τοπία, τις ήπιες εξωτερικές δραστηριότητες, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία.

Στην Ήπειρο, ο κ. Damiani ξεναγήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων, το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, τα γραφικά Ζαγοροχώρια, όπου φιλοξενήθηκε και περιηγήθηκε στους παραδοσιακούς οικισμούς: Βίτσα, Κήποι, του Μονοδένδρι. Επισκέφθηκε το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο, τη Χειροτεχνική Σχολή, το Πάπιγκο όπου ξεναγήθηκε σε ένα από τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού και είδε από κοντά τις φυσικές πισίνες Ρογκοβού.

Στα βουνά της Ηπείρου -Απο αριστερά: κα Νιόβη Τόμου Επιστημονική Σύμβουλος Περιφέρειας Ηπείρου υπεύθυνη για το Πολιτιστικό Τοπίο Ζαγορίου/Unesco’, κα Αρετή Στασινού, Ειδική Σύμβουλος Περιφέρειας Hπείρου για θεματα Τουρισμού, κος Jean-Philippe Damiani, αρχισυντάκτης Routard και κος Χαριτάκης Παπαϊωάννου Δρ.Βιολόγος, Συντονιστής Γεωπάρκου Βίκου-Αώου/Ήπειρος Α.Ε.

Επίσης επισκέφτηκε τα διάσημα πέτρινα γεφύρια του Κόκκορη, του Πλακίδα και των Κήπων, ενώ περπάτησε σε μονοπάτια της περιοχής και ενημερώθηκε για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Από τη θέση “Οξυά” θαύμασε τη μεγαλειώδη χαράδρα του Βίκου, το πέτρινο δάσος και τη μοναδική φύση στον ποταμό Βοϊδομάτη.

Ο κ. Damiani είχε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα και να βιώσει την αυθεντική ηπειρωτική φιλοξενία και το φυσικό κάλλος της περιοχής.

Με τη  συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου ο αρχισυντάκτης του  Routard συνοδευόταν από τον κ Χαριτάκη Παπαϊωάννου Δρ.Βιολόγο, Συντονιστή Γεωπάρκου Βίκου-Αώου/Ηπείρος Α.Ε, την κα  Γεωργία Κιτσάκη Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας/Ήπειρος Α.Ε, την  κα Νιόβη Τόμου Επιστημονική Σύμβουλο Περιφέρειας Ηπείρου υπεύθυνη για το Πολιτιστικό Τοπίο Ζαγορίου/Unesco και την κα Αρετή Στασινού, Ειδική Σύμβουλο της Περιφέρειας για θέματα Τουρισμού.

Στη Θεσσαλία, ο κ. Damiani ξεναγήθηκε σε όλα τα ενεργά μοναστήρια των Μετεώρων, καθώς και στις σκήτες των ερημιτών, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσει σε βάθος τη θρησκευτική και πολιτιστική ιστορία της περιοχής. Επιπλέον, συμμετείχε σε πεζοπορία στα γραφικά μονοπάτια των Μετεώρων, απολαμβάνοντας το ασύγκριτο φυσικό τοπίο που προσφέρει η περιοχή. Επισκέφθηκε επίσης την περιοχή των Χασίων, όπου περιηγήθηκε σε χωριά όπως ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Θεοδόσιος και το γραφικό χωριό Γάβρος. Στην περιοχή αυτή, είχε την ευκαιρία να γευτεί την τοπική γαστρονομία, ανακαλύπτοντας παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα.

Η γέφυρα του Βοϊδομάτη

Τέλος ο κ. Jean-Philippe Damiani συναντήθηκε και με την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αναστασία Αδαμοπούλου και ενημερώθηκε για  τις ειδικές μορφές τουρισμού που προσφέρει η περιοχή.

INFO

Ο γαλλικός ταξιδιωτικός οδηγός Routard στο Ίντερνετ είναι ο 2ος σε επισκεψιμότητα στη Γαλλία, μετά από τον TripAdvisor. Απευθύνεται σε ταξιδιώτες που αναζητούν αυθεντικούς προορισμούς και εμπειρίες, με σεβασμό στη φύση και τις τοπικές κοινότητες. Η ιστοσελίδα του δέχεται 5,5 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως και διατηρεί δυναμική παρουσία στα social media, με 443.000 ακολούθους στο Facebook, 209.000 στο Instagram, 52.700 στο X και 14.900 στο νεοσύστατο TikTok. To 85% του κοινού είναι Γάλλοι, ενώ το υπόλοιπο 15% προέρχεται από άλλες γαλλόφωνες χώρες, όπως είναι το Βέλγιο, η Ελβετία και ο Καναδάς.

Γεφύρι του Βίκου

Δημογραφικά, το 37% των αναγνωστών του Routard είναι μεταξύ 25-49 ετών, το 22% κάτω των 25 ετών, το 23% μεταξύ 50-64 ετών και το 18% 65 ετών και άνω, υψηλού κοινωνικού, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου CSP + σε ποσοστό 43%, εκ των οποίων το 58% γυναίκες και το 42% άνδρες. Οι αναγνώστες του Routard κάνουν αυτόνομα ταξίδια, 57% μόνοι ή σε ζευγάρι και το 43% ως οικογένειες. Ο ιστότοπος απευθύνεται σε κοινό άνω των 5 εκατομμυρίων, το οποίο ενδιαφέρεται για βιώσιμα και πολιτιστικά ταξίδια, ήπιες δραστηριότητες (πεζοπορία, ποδηλασία), και αναζητά καλή σχέση ποιότητας/τιμής, στοχεύοντας στον ποιοτικό τουρισμό εμπειρίας.

Αφήστε μια απάντηση