Κύπρος

Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Κύπρου: Ο σεξισμός στα ΜΜΕ

Σκίτσο στην εφημερίδα “Πολίτης”, σήμερα: “Γιατί η κυβέρνηση επανέφερε τον μηδενικό συντελεστή στις σερβιέτες? Γιατί περνά δύσκολη περίοδο”.

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό που στην προσπάθεια άσκησης κριτικής προς την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, η εφημερίδα χρησιμοποιεί σεξιστικό λόγο.

Το σεξιστικό αυτό σχόλιο θίγει την αξιοπρέπεια όλων των γυναικών, συντηρεί στερεότυπα και προωθεί ταμπού γύρω από το θέμα της περιόδου.

Η επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής και σε παιδικές πάνες αποτελεί μιας μορφής ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στην οικονομική πολιτική.

Τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής αποτελούν βασικά προϊόντα για γυναίκες και κορίτσια και είναι απαραίτητα και όχι είδος πολυτελείας. Είναι φόρος που επιβαρύνονται μόνο οι γυναίκες, γνωστός στο παγκόσμιο ως Pink tax. Σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο προωθούνται δράσεις καταπολέμησης της “φτώχειας περιόδου”.

Προς ενημέρωση: Σεξισμός σημαίνει κάθε έκφραση (πράξη, λόγος, εικόνα, χειρονομία), η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι κάποια άτομα, πιο συχνά γυναίκες, είναι κατώτερα από άλλα, λόγω του φύλου τους.

Office of the Commissioner for Gender Equality

Αφήστε μια απάντηση