Νέα Ομογένεια

Τοποθέτηση ΣΑΕ Ωκεανίας και  Άπω Ανατολής στο Στρατηγικό Σχέδιο του ΥΠΕΞ για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-27

Διαβούλευση- Συμμετοχή της Οργανωμένης Ομογένειας από την περιφέρεια Ωκεανίας

Ολοκληρώθηκε  στις 20 Αυγούστου η δημόσια διαβούλευση  για το “Στρατηγικό Σχέδιο ΥΠΕΞ για τον Απόδημο Ελληνισμό”  και  δυστυχώς η Οργανωμένη μας Ομογένεια στην περιφέρειά μας , όπως κα σε άλλες προηγούμενες διαβουλεύσεις, σε ζωτικά θέματα μας, ήταν και πάλι  δυστυχώς απούσα.

Αν εξαιρέσουμε τις τοποθετήσεις του ΣΑΕ Ωκεανίας και  Άπω Ανατολής ,  του Τμήματος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σύδνεϋ και του Ελληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού  Επιμελητηρίου (HACCI) , δεν μπόρεσα να εντοπίσω κάποιο άλλο Οργανισμό ή Οργάνωση μας να συμμετέχει στη διαβούλευση για το  Στρατηγικό σχέδιο του ΥΠΕΞ   για τον Απόδημο Ελληνισμό που μας αφορά άμεσα.

Είναι ίσως η πιο συνεκτική  και αξιόλογη πρότασή που τέθηκε  από την Κυβέρνηση  για  Απόδημο ελληνισμό  : «Για εδραίωση της αμφίδρομης και αμοιβαίας σχέσης ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τους Έλληνες του εξωτερικού, την αξιοποίηση της ομογένειας  και την τόνωση της συμμετοχικότητας  της νέας γενιάς στα τεκταινόμενα  στην Ελλάδα ,την  έγκαιρη ανταπόκριση στα αιτήματα της ομογένειας  και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, τη διατήρηση της ελληνικότητας ,  την εκπαίδευση, την ελληνομάθεια ,τη σύνδεση και συνεργασία μεταξύ τους , την  αξιοποίηση της τεχνογνωσίας  και πόρων  και μετουσίωσή τους  σε δέσμη εφαρμόσιμων πολιτικών ,την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις προξενικές αρχές μας, την επαναλειτουργία Θεσμικών Οργάνων , κοκ …»

Δυστυχώς όμως δεν υπήρχε ανταπόκριση από τους οργανισμούς μας για τα σοβαρά θέματα που διατυπώνονται  στο Σχέδιο του ΥΠΕΞ που μας αφορούν και μας επηρεάζουν άμεσα.

Είναι απογοητευτικό  για μια ομογένεια που καυχιέται ότι είναι «πρωτοπόρα» όταν έρχεται η στιγμή  να εκφραστεί για το σήμερα και το αύριο και  να το αποφεύγει  σιωπηλά.

Δυστυχώς όταν είμαστε έξω από το χορό είμαστε πάντα λαλίστατοί και πάντοτε ειδικοί  για όλα τα θέματα που μας απασχολούν  και μας επηρεάζουν…

Κάτι πρέπει να αλλάξει. Χρειάζεται σύμπνοια, συνεργασία και προπάντων καθαρότητα και ειλικρίνεια  στις προθέσεις μας ,  στις σχέσεις  μας μεταξύ μας και με το Μητροπολιτικό κέντρο . Η δομή της Παροικίας μας αλλάζει γρήγορα και εμείς θα πρέπει   να προσαρμοστούμε με τα νέα δεδομένα και να  δράσουμε ανάλογα , με διαφάνεια, με συνεργασίες και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες .. και στο χώρο μας και σε σχέση με την Γενέτειρα. Διαφορετικά θα μείνουμε μόνο στα λόγια και στον προγραμματισμό  και με τις παρεμβάσεις ,άλλων …!!!

Κώστας Αλαβέρας

Υπεύθυνος Συγκρότησης Πολιτειακών Συνδέσμων Μελβούρνης (ΣΑΕ)

Αφήστε μια απάντηση