Πιέρρος Τζανετάκος
Κύπρος

Αφιέρωμα στην Κύπρο από την εκπομπή «Ιστορικοί περίπατοι» με τη Μαριλένα Κατσίμη 

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αφιέρωμα στην Κύπρο
από την εκπομπή «Ιστορικοί περίπατοι»

Ημερομηνίες μετάδοσης:
Σάββατο 10 & Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, στις 13:00 ώρα Ελλάδας

 Φως στην πολυτάραχη ιστορία της Κύπρου επιχειρεί να ρίξει  η εκπομπή «Ιστορικοί περίπατοι» με τη Μαριλένα Κατσίμη, παρουσιάζοντας ένα διμερές αφιέρωμα στη Φωνή της Ελλάδας, το Σάββατο 10 και το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Το μακρινό 1570 οι Οθωμανοί κατόρθωσαν να κατακτήσουν την Κύπρο με μεγάλη βία… Στα τέλη του 19ου αιώνα τη μεταβίβασαν στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Ο αγώνας για αποαποικιοποίηση του νησιού έδειξε από τα μέσα του 20ού αιώνα ότι το μέλλον προβλέπονταν δύσκολο: από την επώδυνη κυοφορία ως στη δύσκολη γέννηση του κυπριακού κράτους το καλοκαίρι του 1960, στα διεθνοτικά επεισόδια μέχρι το τραγικό πραξικόπημα του Ιουλίου 1973 που οδήγησε στην τουρκική στρατιωτική εισβολή και από κει στη διχοτόμηση. Θα μιλήσουμε για γεγονότα και τις αναπαραστάσεις τους στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Μέσα από αυτή την εκπομπή, στοχεύουμε να κατανοήσουμε τη νεότερη κυπριακή ιστορία και να αναδείξουμε τη σημασία της για το παρόν και το μέλλον της περιοχής.

Στο πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Κυπριακό, η επιτομή του διεθνούς προβλήματος», καλεσμένος της εκπομπής είναι ο Πιέρρος Τζανετάκος, δημοσιογράφος και υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος θα μας μιλήσει για την Οθωμανική περίοδο μέχρι και πριν το πραξικόπημα.
Στο δεύτερο επεισόδιο με τίτλο «Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο» η καλεσμένη της εκπομπής, ερευνήτρια και υποψήφια διδακτόρισσα Μαρία Τσαρτσιανίδου, θα επικεντρωθεί στον πόλεμο που οδήγησε στη διχοτόμηση της νήσου.

Μαρία Τσαρτσιανίδου

Φέτος, κλείνουν 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή της Τουρκίας, το μεγαλύτερο διάστημα των οποίων σημαδεύτηκε από συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο διεθνώς συμπεριλαμβάνεται στα δυσκολότερα γεωπολιτικά προβλήματα που έχει να επιλύσει το διεθνές δίκαιο.  Όσο πιο περίπλοκο είναι ένα διεθνές πρόβλημα τόσο μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η ιστορία και τα ταυτοτικά ζητήματα στον τρόπο που οι άνθρωποι και κυρίως οι εμπλεκόμενοι το κατανοούν. Για τον λόγο αυτό, έχει σημασία να προσεγγίζουμε τέτοια ζητήματα όσο γίνεται πιο ψύχραιμα. Αντικειμενική ανάγνωση του εθνικού παρελθόντος είναι αδύνατη. Μια έντιμα υποκειμενική και νηφάλια αντιμετώπισή του είναι όμως πάντα επιθυμητή. Αυτό προσπαθούν οι δύο εκπομπές. Να σπάσουν τα στερεότυπα.

Επιμέλεια – παραγωγή – παρουσίαση: Μαριλένα Κατσίμη
Μετάδοση: Σάββατο 10 Αυγούστου και Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Τρόποι Ακρόασης:

  • Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της ΕΡΑ) https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas/
  • Στην Ελλάδα, από τις τηλεοράσεις, στα ραδιοφωνικά κανάλια που αποθηκεύονται αυτόματα στη λίστα των σταθμών, με την ένδειξη «Voice of Greece».
  • Την ίδια, ακριβώς, δυνατότητα έχουν και οι ακροατές στην Κύπρο, μέσα από τις ψηφιακές συχνότητες των τηλεοράσεών τους.
  • Σε όλες τις smart τηλεοράσεις, τα smartphones, τα τάμπλετ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε όλο τον Κόσμο, μέσω της εφαρμογής ERTflix.
  • Στα ψηφιακά ραδιόφωνα με την τεχνολογία DAB+, στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.
  • Δορυφορικά, στην Ευρώπη από τους δορυφόρους Hotbird,13° E και HellasSat4,39 ° E και στην Αφρική από το δορυφόρο Hellas Sat 3, 39 °E.
  • Σε πλατφόρμες διαδικτυακού ραδιοφώνου όπως  TuneIn (Global), MyTuner (Global), Radioline (France/Global), RadioSure (Global), Phonostar (Germany), Radio Garden (Global).
  • Deezer: Η «Φωνή της Ελλάδας» συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που η Deezer έχει LiveRadio: Αμερική, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική. Σε αυτές τις χώρες ακούγεται η «Φωνή της Ελλάδας» και στα αυτοκίνητα μέσω Deezer σε Android Auto και Apple CarPlay.
  • Στη Γερμανία μέσω της πλατφόρμας MagentaTv στις τηλεοράσεις.
  • Στην Ελβετία μέσω της πλατφόρμας Swisscom στις τηλεοράσεις.
  • Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας για κινητά Android και στο play store της google και για iphone στο apple store.

Αφήστε μια απάντηση