Συμμετοχή της Κύπρου στη 31η Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας
Αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετείχε στις εργασίες της 31ης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας και σε επίσκεψη στις ελληνικές κοινότητες της Σικελίας
Πραγματοποιήθηκαν στο Παλέρμο της Σικελίας οι εργασίες της 31ης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στη ΔΣΟ, βουλευτές κ.κ. Πανίκος Λεωνίδου (επικεφαλής), Ηλίας Μυριάνθους και Μαρίνος Μουσιούττας.
Προηγήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπίας της ΔΣΟ, στην οποία συμμετείχαν οι Κύπριοι βουλευτές, στη Μεσσήνη, τη Νάξο και το Ταυρομένιο. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τοπικούς πολιτειακούς και εκκλησιαστικούς φορείς, καθώς και με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Σικελίας. Έγιναν επίσης παρουσιάσεις του αφιερωματικού τόμου της ΔΣΟ με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο», στο Δημαρχείο της Μεσσήνης και στην Περιφερειακή Συνέλευση της Σικελίας, στο Παλέρμο.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Λεωνίδου αναφέρθηκε στα κύρια σημεία της δρομολογούμενης τροποποίησης στην Ιδρυτική Πράξη της ΔΣΟ. Οι προτεινόμενες τροπολογίες εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της Συνέλευσης. Νέος Προέδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ εξελέγη ο Ρουμάνος βουλευτής κ. Ioan Vulpescu.
Διεξήχθη, εξάλλου, συζήτηση αναφορικά με τον νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η ΔΣΟ, στη βάση των συμπερασμάτων προηγηθέντος Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο μήνα, με θέμα «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα».
Σε παρέμβασή του, ο κ. Λεωνίδου, σημειώνοντας το ιστορικό αποτύπωμα του Ελληνισμού, του Βυζαντίου και του Χριστιανισμού στη Σικελία, επισήμανε, παράλληλα, τον προβληματισμό που διακατέχει ένα σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής κοινωνίας για τον προσανατολισμό που οφείλει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Υπογράμμισε δε τη σημασία προαγωγής των χριστιανικών αξιών, ως αναπόσπαστου στοιχείου της σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας, στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.
Ο κ. Λεωνίδου επισήμανε, ωστόσο, ότι η επίτευξη του στόχου αυτού καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την απουσία της αναγκαίας ενότητας μεταξύ των χριστιανικών λαών της Ευρώπης, γεγονός που αναδεικνύει έτι περαιτέρω την αξία της πρωτοβουλίας της ΔΣΟ να θέσει τις χριστιανικές αξίες στις προτεραιότητές της, επιδιώκοντας την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους θεσμούς και οργανώσεις και λειτουργώντας ως παράγοντας ενότητας και προαγωγής υψηλών αξιών, πρόσθεσε ο κ. Λεωνίδου. Στην εκστρατεία αυτή της ΔΣΟ, σημείωσε ο κ. Λεωνίδου, εντάσσεται και η υπογραφή της έκκλησης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για αναγνώριση των χριστιανικών αξιών ως βασικού θεμελίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ο κ. Μυριάνθους, σε παρέμβασή του αναφορικά με τον ρόλο των χριστιανικών αξιών, υπογράμμισε ότι η μη αναφορά από πλευράς της ΕΕ στον ένα εκ των θεμελιωδών πυλώνων της Ευρώπης ισοδυναμεί με αυτοαναίρεσή της, τη στιγμή που οι χριστιανικές αξίες και οι βασικές αρχές της Ορθόδοξης παράδοσης, ως ουσιώδη στοιχεία του ευρωπαϊκού πνεύματος, βρίσκονται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι αρχές και αξίες αυτές, τόνισε ο κ. Μυριάνθους, απαντούν, στο μέτρο του δυνατού, στα υπαρξιακά ερωτήματα και στις αγωνίες της σημερινής κοινωνίας και του σύγχρονου ανθρώπου, ιδιαίτερα δε στο ευρωπαϊκό εγχείρημα της συνύπαρξης πληθώρας ετεροτήτων, γλωσσών, εθνών και λαών στην Ευρώπη. Ο πολιτισμικός πλούτος του χριστιανισμού και δη της Ορθόδοξης παράδοσης, μέσα από τις ιστορικές κοινωνικές ζυμώσεις της, ανήκει στον οικουμενικό πολιτισμό, κατέληξε ο κ. Μυριάνθους.
Ο κ. Μουσιούττας υπογράμμισε τον σημαίνοντα ρόλο των χριστιανικών αξιών στην ευρωπαϊκή πολιτική. Από τις χριστιανικές αξίες, ανέφερε ο κ. Μουσιούτας, πηγάζει η ελπίδα της διατήρησης της μνήμης και των ριζών που ενώνουν τις χώρες και τους λαούς της Ευρώπης. Ιδιαίτερα, πρόσθεσε, υπό το φως της αυξανόμενης εκκοσμίκευσης της κοινωνίας και της επιβολής του φαίνεσθαι έναντι του ουσιαστικού πολιτικού λόγου στην αναζήτηση λύσεων στα καθημερινά προβλήματα του σημερινού ατόμου και της κοινωνίας. Ως απάντηση στα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, σημείωσε ο κ. Μουσιούτας, η ΔΣΟ με συνέπεια και προσήλωση προάγει, αφενός, την ενότητα της Ορθοδοξίας και, αφετέρου, τις χριστιανικές αρχές στον σύγχρονο πολιτικό χώρο και κοινοβουλευτικό λόγο. Ο εμποτισμός της πολιτικής με τις αρχές και αξίες του Χριστιανισμού και δη της Ορθοδοξίας και η ανάδειξη της συμβολής τους στη διαμόρφωση του Μέλλοντος της Ευρώπης αποτελούν ύψιστο στόχο της ΔΣΟ, κατέληξε ο κ. Μουσιούτας.