Hephaestus Wien Πολιτισμός

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ

Μας τους συστήνει η Δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ

Έθιμο πανάρχαιο, ευγονιμικό, ενταγμένο στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος, οι ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ, που στον τόπο καταγωγής τους, τον ΣΟΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, τους αποκαλούν «Μέριου», κρατούν κάθε χρονιά τα σκήπτρα του ενδιαφέροντος χιλιάδων επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο, που εντυπωσιάζονται απ’ την κεφαλοστολή και τα βροντερά τους κουδούνια.

Θέλοντας να μπούμε στα… «παπούτσια» τους, τσαρούχια για την ακρίβεια φορούν, συνομιλήσαμε προ ημερών με την συνάδερφο απ’ την ΕΡΤ3, δημοσιογράφο της «ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ» Χρύσα Σάμου, που έλκει την καταγωγή της απ’ τον ορεινό κι ιστορικό Σοχό, για τις λεπτομέρειες ενός δρωμένου που έχει τις ρίζες του όπως μας εξήγησε ακόμη απ’ την Διονυσιακή λατρεία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ

Το Σοχινό Καρναβάλι καταγράφεται ως η πιο αρχέγονη και ολοκληρωμένη μορφή έκφρασης των ανθρώπων με αμφίεση, μουσική, χορό-βηματισμό και τραγούδι

Οι αρχαίοι ΄Ελληνες λάτρευαν το θεό Διόνυσο ντυμένοι με τραγόμορφες μεταμφιέσεις και κουδούνια.  Κυρίαρχο στοιχείο της διονυσιακής λατρείας

ήταν ο άναρχος χορός, το κρασί, η έκσταση και η γενικά όπως λέμε  «ο διονυσιασμός».

Η λατρεία αυτή γεννήθηκε και κυριάρχησε στην περιοχή της αρχαίας Θράκης, που εκτείνεται μέχρι το Δούναβη προς βορρά και μέχρι την Κωνσταντινούπολη ανατολικά.

Στο Σοχό, στο δυτικό άκρο της αρχαίας Θράκης (Βισαλτία – Κρηστωνία), κάποια στοιχεία της διονυσιακής αυτής λατρείας έφτασαν  μέχρι τις ημέρες μας.

Βέβαια με το πέρασμα των αιώνων δέχθηκε εμβόλιμα στοιχεία από το Xριστιανισμό και τους κατά καιρούς κατακτητές.

Προφανώς σήμερα δεν έμεινε σαν διονυσιακή λατρεία, διατήρησε όμως πολλά χαρακτηριστικά αυτής, όπως το ευετηριακό (η καλοχρονιά, η καλοσοδειά),

η αποπομπή του κακού, η αναγέννηση της φύσης και της διάθεσης κ.ά.

Το βασικό στοιχείο της λατρείας,  μεταμφίεση με κουδούνια, έφτασε ως τις μέρες μας σαν λαϊκό δρώμενο γιατί δέθηκε με την καθημερινότητα των απλών

ανθρώπων του τόπου μας.

Σήμερα οι Σοχινοί ντυνόμαστε «Mέριου», γιατί μέσα απ΄το δρώμενο βιώνουμε καλύτερα τις ανθρώπινες σχέσεις και αξίες όπως η φιλία, ο έρωτας, η οικογένεια, ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοεκτίμηση κ.λπ. και η καθημερινότητα μας γίνεται πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα.

Βρίσκουμε λοιπόν τις ημέρες της Αποκριάς στο Σοχό μικρούς και μεγάλους να ντύνονται Κουδουνοφόροι, όχι κάνοντας μια αναβίωση εθίμου,  αλλά βιώνοντας

στο έπακρο την παρακαταθήκη αιώνων, δρώντας είτε ατομικά είτε ομαδικά μέσα σε όμορφες παρέες, στους δρόμους, στα σπίτια και στα καφενεία του χωριού.

Η ΚΕΦΑΛΟΣΤΟΛΗ

Εμείς την ονομάζουμε «καλπάκι»….Σύμφωνα με τον ερευνητή Γ. Αικατερινίδη «…οι μεταμφιεσμένοι, στο είναι ντυμένοι με τομάρια από μαύρους τράγους και ζωσμένους με μεγάλα κουδούνια. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η προσωπίδα τους, στολισμένη με πολύχρωμα και πολύμορφα σχέδια από σειρήτια και ψιλές χάντρες, καταλήγοντας σε υψικόρυφο κάλυμμα της κεφαλής, το καλπάκι. Αποτελεί κατάλοιπο αρχέγονων τελετουργιών για την καρποφορία της γης»  Στη θέση του στόματος κρέμονται μουστάκια από ουρά αλόγου, και απ’ την απόληξη της κορυφής ουρά αλεπούς!

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ ΣΤΟ ΣΟΧΟ ΔΕΝ ΛΟΓΙΖΕΣΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ

«Τα κουδούνια είναι πέντε, και μελωδούν, σε κάθε βήμα του Κουδουνοφόρου, αρμονικά και εύηχα.  Τέσσερα τα λεγόμενα «κυπριά» που ζώνουν περιμετρικά το σώμα του τελεστή, και ο ισοκράτης τους το «μπατάλι», με το ιδιαίτερο σχήμα να ξεχωρίζει στο πίσω μέρος.  Για χάρη τους οι Σοχινοί κάνουν χιλιόμετρα κάθε χρόνο σε Ελλάδα και εξωτερικό (κυρίως τις βαλκανικές χώρες) προκειμένου να εντοπίσουν την κατάλληλη «ντουζίνα» ενισχύοντας την ήδη υπάρχουσα συλλογή τους, αφού στον τόπο μου, αν δεν έχεις κουδούνια δεν λογίζεσαι νοικοκύρης!

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΜΑΣ

Εκείνο που καθιστά ξεχωριστό το καρναβάλι του Σοχού από άλλες τραγόμορφες μεταμφιέσεις είναι το ερωτικό στοιχείο που επικρατεί. Τα παλαιότερα κυρίως χρόνια, οι νέοι ντύνονταν έτσι, γιατί με τον τρόπο αυτό έβρισκαν την ευκαιρία να πλησιάσουν την κοπέλα που αγαπούσαν και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της. Με παρέες καλών φίλων, πήγαιναν και  μεταμεσονύκτια ακόμα στο σπίτι της για να της τραγουδήσουν… και καθώς είναι ανεπίτρεπτο να έρχεται καρναβάλι στην πόρτα σου και να μην το καλοδεχθείς, οι γονείς της κοπελιάς, τους άνοιγαν, τους κερνούσαν και φυσικά ο ενδιαφερόμενος ερχόταν σε μια πρώτη γνωριμία με την οικογένειά της και το περιβάλλον που η αγαπημένη του μεγάλωνε…  Κάτι που συνηθίζονταν επίσης μεταξύ των ζευγαριών, ήταν οι νεαρές κοπέλες, για να ξεχωρίζουν το δικό τους καρναβάλι, να το στολίζουν με ένα ιδιαίτερο σύμβολο κεντώντας το, έτσι ώστε να είναι ευκολοδιάκριτος μέσα στο πλήθος των υπολοίπων τελεστών απ’ το σημάδι της αγάπης της.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Για την προέλευση του καρναβαλιού υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μια από αυτές σχετίζεται με τον Άγιο Θεόδωρο. Λένε ότι τον 4ο μ.Χ. ο Άγιος Θεόδωρος ήταν στρατηλάτης και πολεμώντας ενάντια στους βαρβάρους, βρέθηκε σε ασφυκτικό κλοιό από τις εχθρικές δυνάμεις σε ένα δάσος και κινδύνεψε να αιχμαλωτιστεί. Αφού εξαντλήθηκαν όλα τα τρόφιμα, για να μην πεθαίνουν οι στρατιώτες από την πείνα, ο στρατηλάτης διέταξε να σφαχτούν τα γίδια που υπήρχαν στο δάσος και να διανεμηθούν στους στρατιώτες του. Κατόπιν έγιναν πολλές προσπάθειες ώστε να διασπαστεί ο κλοιός και να απελευθερωθεί ο Άγιος Θεόδωρος και ο στρατός του, αλλά ήταν αποτυχημένες. Τότε ο Άγιος Θεόδωρος χάρη στη πίστη που είχε προς το Θεό σοφίστηκε να φορέσουν οι άντρες του τα δέρματα από τις γίδες που είχαν σφάξει, στους οποίους κρέμασε και τα κουδούνια των τράγων. Με τη στολή αυτή όρμησαν οι στρατιώτες, εναντίον των βαρβάρων που τους είχαν κυκλωμένους. Οι βάρβαροι βλέποντας τους στρατιώτες σαν κοπάδι ζώων, φοβήθηκαν και τράπηκαν σε άταχτη φυγή. Αυτοί οι μασκαρεμένοι ονομάστηκαν “Στρατιώτες του Αγίου Θεοδώρου”. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος καθιερώθηκε να τιμούν στο Σοχό τον Άγιο Θεόδωρο και να γιορτάζουν τα καρναβάλια με στολές από δέρματα αιγών και κουδούνια!!!

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΤΑΙ

Με βαθιά ριζωμένη την πίστη πως η χρονιά δεν θα πάει καλά, αν δεν γίνουν καλά τα Καρναβάλια, οι Σοχινοί, που με περισσή φροντίδα και μεράκι, έφθασαν το δρώμενο ως τις μέρες μας, δεν γνωρίζουν απαγορεύσεις… Ούτε όταν «κυνηγήθηκε» επί Τουρκοκρατίας έπαψε, ούτε όταν χρειάστηκε να σιγήσει λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων, σταμάτησαν να ντύνονται τις παραδόσεις τους… Φυσικά δεν υπήρξε οργανωμένη από φορείς πομπή και παράλληλες εκδηλώσεις όπως γίνεται κάθε χρονιά, όμως οι Σοχινοί, αυτοβούλως, ξεχύθηκαν στους δρόμους τις μέρες της Αποκριάς, και τα έκαναν όλα με το…. «πρέπος» όπως είθισται να λένε…νοιώθοντας «άτρωτοι» μιας και η κατασκευή της προσωπίδας τους λειτούργησε ως μάσκα προφύλαξης… «Εμείς στο Σοχό μάσκες φορούσαμε πάντα» ήταν η απάντησή τους !!!

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Οι επίγονοι ήδη από κούνια, μυούνται, στο μεράκι του Κουδουνοφόρου… Μπορεί η σύγχρονη πραγματικότητα να θέλει την νεολαία, αποστασιοποιημένη από το παλιό, στο Σοχό όμως συμβαίνει το εντελώς αντίθετο.   Οι βενιαμίν ακόμη απ’ τα πρώτα τους βήματα εμβαπτίζονται να αγαπούν και φυλάττουν ως κόρη οφθαλμού την ιστορία μας, και οι γονείς τους δεν φείδονται κόπου και χρόνου, προκειμένου να διατηρηθεί ατόφια η παράδοση και να την συνεχίσουν τα παιδιά τους.   Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι Πολιτιστικοί μας Σύλλογοι που φροντίζουν να διαδώσουν την αγάπη αυτή που για τους κατοίκους μας είναι γονιδιακή αλήθεια.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΔΚΗΛΩΣΕΙΣ

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, η Οργανωτική Επιτροπή της ΣΟΧΙΝΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ, μας προσκαλεί και φέτος να ζήσουμε την ΕΜΠΕΙΡΙΑ του πανάρχαιου εθίμου, των ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ «Μέριου» που διεξάγονται με ευθύνη του Τοπικού Συμβουλίου Σοχού, την υποστήριξη του Δήμου Λαγκαδά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και ξεκινούν ήδη από το Σάββατο 02 Μαρτίου για να κορυφωθούν, όπως κάθε χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα.

Το Σάββατο 02 Μαρτίου, στις 12.00΄΄ το μεσημέρι, ο ΣΟΧΟΣ δονείται κυριολεκτικά και μεταφορικά, καθώς η ΚΩΔΩΝΟΦΟΡΙΑ, με όλα τα στοιχεία της φύσης να συνωμοτούν για ευγονία και καλοχρονιά, έχει την τιμητική της.

Τα «ΜΠΑΜΠΟΥΓΕΡΑ» απ’ το ΒΑΜΒΑΚΟΦΥΤΟ Σερρών κι οι «ΑΡΑΠΗΔΕΣ» απ’ το ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ Δράμας, έρχονται να συνομιλήσουν εκκωφαντικά, με τους «ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΥΣ» στους δρόμους της Ιστορίας και των Παραδόσεών μας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 19.00΄΄μμ, το ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΟΧΟΥ, με Χοράρχη τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΓΙΑ, φορά … «ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΣΤ’ ΑΥΤΙ», και καρέ – καρέ μας βάζει στη σελιλόιντ (celluloid), των καρέ του παλιού Ελληνικού Σινεμά, αποθησαυρίζοντας απ’ το σπουδαίο «μπουκέτο» του πενταγράμμου των τραγουδιών που όλοι αγαπήσαμε. Μέλη του Μουσικού Εργαστηρίου της Γαλάτιστας, ανεβαίνουν επίσης μαζί τους στη σκηνή και η Θεατρική Ομάδα της Γερακαρούς, αναλαμβάνει ρόλο «έκπληξη» σε χρώμα… κι οι θαλασσιές οι χάντρες .. μια – μια αποκαλύπτονται!!!

Την επομένη, Κυριακή 03 Μαρτίου, ο ΣΟΧΟΣ, υποδέχεται στις 12.00΄΄τον Ελληνοράπτη ΝΙΚΟ ΠΛΑΚΙΔΑ (τον μοναδικό τεχνίτη παραδοσιακών φορεσιών που εντάχθηκε στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς), ο οποίος συνοδευόμενος απ’ την σπουδαία ομάδα του, θα μας μυήσει στην λεβεντιά και την ανδρεία των αγώνων του Γένους στο Μεσολόγγι, ενώ συνοδευόμενος απ’ τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ» και τον Αθλητικό Σύλλογο «ΑΧΕΛΩΟΣ» (παράρτημα Κατοχής), θα χορέψουν με χοροδιδάσκαλο την ΛΕΝΑ ΚΑΛΟΚΛΗΡΟΥ, τραγούδια και σκοπούς της ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ στην Κεντρική Πλατεία του Σοχού.

Αμέσως μετά τον λόγο θα πάρουν, οι ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ, που με επικεφαλής τον ερευνητή ΚΑΠΛΑΝΗ ΙΩΣΗΦΙΔΗ και Πρόεδρο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης, θα μας φέρουν όλες τις μυρωδιές της Εγγύς Ανατολής μες τα κουτάλια του «κόνιαλι» που εγκιβώτισε τον σπουδαίο πολιτισμό του Ελληνισμού της Σινασού, του Προκοπίου, της Καρβάλης κα περιοχών.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, εν αρχή ην η «μίμηση» ως πράξη σπουδαία και τελεία… μεστή όμως ντοπιολαλιάς και ιδιώματος, και αυθεντικών ιστοριών ενός καιρού και κάποτε στο ΣΟΧΟ, που μυθιστοριογραφήθηκαν απ’ την πένα του ακούραστου εκπαιδευτικού – ερευνητή ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΤΑ, για τις ανάγκες της νέας του παράσταση με τίτλο «ΜΑΓΙΑ ΜΟΥ ‘ΧΕΙΣ ΚΑΜΜΩΜΕΝΑ» και ενσαρκώθηκαν επί σκηνής από μέλη της ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ. Η αυλαία ανοίγει 19.30΄΄ μμ το ΣΑΒΒΑΤΟ 09 ΜΑΡΤΙΟΥ, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΧΟΥ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ, απ’ το πρωί στις 11.00΄΄, Πολιτιστικοί Σύλλογοι απ’ την Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης, απαντούν ήθη κι έθιμα των Συλλόγων της Νιγρίτας και του Λαϊλια Σερρών, συνοδεία νταουλιού και ζουρνά, που στα χέρια των δεξιοτεχνών Μαλαμάδων και του βιρτουόζου Ηλία Δημάνου, δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο!

Και το τετραήμερο της Αποκριάς, ξεκινά απ’ την Παρασκευή 15 Μαρτίου, όπου τον λόγο έχουν οι βενιαμίν: 16.30΄΄ ο παιδικός αποκριάτικος χορός τους που θα τον διαδεχθεί πάρτυ μεταμφιεσμένων (χορός «Αράπκας»), ενώ το Σάββατο στις 16 Μαρτίου, ξεκινάμε απ’ το ΚΑΠΗ ΣΟΧΟΥ στις 18.30΄΄μμ με την ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΡΟΥΜΠΑ, που αναβιώνουν ο ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ», ο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΧΟΥ», και η «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ»

Την ΡΟΥΜΠΑ που εκτείνεται απ’ την κεντρική πλατεία ως την Κάτω Αγορά διαδέχεται η «κάθαρση» και το ΖΑΠΠΟΥΣ, για τον εξαγνισμό της φύσης.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου στην Κεντρική Πλατεία του Αγίου Γεωργίου, αντιπροσωπευτικά Συγκροτήματα απ’ τους Εκπολιτιστικούς Συλλόγους ΛΑΓΥΝΩΝ – ΑΥΓΗΣ και ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΚΙΛΚΙΣ θα χορέψουν «αντάμα» την ΑΠΟΚΡΙΑ, από τις 11.00-12.30 το πρωί συνοδεία της διάσημης ορχήστρας «BRONZA BANDA», η οποία θα ντύσει μουσικά και τον ΓΑΜΟ ΤΗΣ ΑΡΑΠΚΑΣ σε μια ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΑΜΟΥ, με καλεσμένους όλους τους ντόπιους και τους ξένους επισκέπτες που θα βρεθούν στα στέκια μας, παρέα με τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΣΟΧΟΥ, που θα προετοιμάσει με κάθε λεπτομέρεια και θα ντύσει στο ΣΠΙΤΙ που έφτιαξε τη ΝΥΦΗ (ακίνητο οικογένειας π. Δημάρχου Καρακόλη), την ίδια ώρα που στην ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, θα τελείται «Το ξύρισμα του γαμπρού», και στα ΔΥΟ ΒΡΥΣΙΑ (οικία ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΤΑ), «Οι συγγενείς του κουμπάρου», θα χαρεύουν.

Νταούλια και ζουρνάδες, πνευστά και χάλκινα, γλέντι και χορός, τσίπουρο, κρασί και άφθονα κεράσματα θα υπάρχουν σε όλες τις ΕΣΤΙΕΣ και θα σας περιμένουν.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, όπου το απόγευμα είναι προγραμματισμένη όπως κάθε χρόνο, η παρέλαση Μικρών και Μεγάλων Κουδουνοφόρων «ΜΕΡΙΟΥ»

Έως τότε όμως, δυο ώρες γεμάτες χορούς και τραγούδια, απ’ τις 11.00΄΄πμ έως τις 13.00΄΄ πμ.

Στην κεντρική πλατεία θα βηματίσουν παραδόσεις, Τμήματα Παραδοσιακών Χορευτικών, ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ και ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΧΟΥ υποδεχόμενοι τον ΔΙΟΝΥΣΟ Σταυρούπολης, το ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ, μουσικούς και χορευτές απ’ τον ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟ

Θα ακολουθήσει μοίρασμα ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ και ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ και από τις 14.30 ξεκινά το «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το έθιμο της ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ με το μοίρασμα πορτοκαλιών και το χειροφίλημα στους γηραιότερους.

Πεζοπόρα τμήματα σχολείων φορέων κατοίκων και συλλόγων θα ανοίξουν την παρέλαση, (15.00μμ) μετά την αναπαράσταση των ΑΡΑΠΗΔΩΝ του ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, και η κάθοδος των Κουδουνοφόρων με τους βενιαμίν «Μέριου» εν αρχή και ακολούθως τους μεγαλύτερους τελεστές, θα ξεκινήσει στις 16:00.

 

Αφήστε μια απάντηση