Hephaestus Wien Κύπρος Νέα Στήλες

Στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (Έρευνα) στις Βρυξέλλες συμμετείχε Νικόδημος Δαμιανού

Στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (Έρευνα) στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής

Στη Σύνοδο του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών για θέματα Έρευνας, που διοργανώθηκε στις 14-15 Φεβρουαρίου 2024 από τη Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συμμετείχε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δρ Νικόδημος Δαμιανού.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον σχεδιασμό του επόμενου Προγράμματος – Πλαίσιο (ΠΠ) για την Έρευνα και την Καινοτομία (Ε&Κ), δίνοντας έμφαση στο μετασχηματιστικό χαρακτήρα και την ευθυγράμμισή του με κοινωνικές ανάγκες και προκλήσεις του Ευρωπαϊκού χώρου Έρευνας και των κρατών μελών. Στην παρέμβασή του ο Υφυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στην προσέγγιση αυτή, σημειώνοντας ότι συνάδει με τη στόχευση της νέας εθνικής στρατηγικής Ε&Κ για μεγιστοποίηση του αντικτύπου των επενδύσεων στον τομέα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση κοινωνικο-οικονομικών προκλήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Πρόσθετα, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι κατά τη διαδικασία σχεδιασμού του νέου ΠΠ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το διαφορετικό επίπεδο ωριμότητας των οικοσυστημάτων Ε&K των κρατών μελών, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ευρύτερη συμμετοχή και συνεργασία στο Πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου συζητήθηκε επίσης η σημασία της τεχνολογικής προόδου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η απαλλαγή της βιομηχανίας από εκπομπές άνθρακα, με τον δρα Δαμιανού να εστιάζει στην ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης για Ε&Κ με αντικείμενο την ανάπτυξη και την υιοθέτηση πράσινων τεχνολογιών από βιομηχανία και κοινωνία. Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο δρ Δαμιανού, μπορεί να διαδραματίσει η εισαγωγή στοχευμένων φορολογικών και άλλων κινήτρων που θα προωθούν περαιτέρω την επένδυση σε πράσινες τεχνολογίες, καθώς και ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο που να ενθαρρύνει τη μεταφορά γνώσης μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

Στις 16 Φεβρουαρίου ο Υφυπουργός συμμετείχε στο Υπουργικό Συνέδριο που οργανώθηκε από τη Βελγική Προεδρία αναφορικά με τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της Ε&Κ, στο περιθώριο του οποίου πέραν των 40 χώρων και οργανισμών υιοθέτησαν κοινή δήλωση με θέμα τις κοινές αρχές και αξίες που θα πρέπει να διέπουν τη διεθνή συνεργασία στο πεδίο αυτό. Η κοινή δήλωση αποτελεί αντικείμενο ενός Πολυμερούς Διαλόγου που έχει ξεκινήσει η ΕΕ από το 2022 με τη συμμετοχή, πέραν των κρατών μελών, τρίτων χωρών που συμμετέχουν στο ΠΠ «Ορίζοντας Ευρώπη», χωρών με ενεργή συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας με την ΕΕ και τα κράτη μέλη, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών.

Αναφερόμενος στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την ενίσχυση της ερευνητικής και καινοτόμου δραστηριότητας, ο Υφυπουργός τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει την κοινή δήλωση και διαβεβαίωσε ότι οι αρχές που συμφωνήθηκαν αποτελούν βασική προτεραιότητα της εθνικής πολιτικής για την Ε&Κ. Σημείωσε επίσης ότι περίπου το 20% των εθνικών πόρων για Ε&Κ στοχεύουν στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας του οικοσυστήματος της χώρας, ενώ διαβεβαίωσε πως η Κύπρος αποδίδει τη δέουσα σημασία στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών αξιών στις δράσεις που υλοποιεί στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών.

(ΜΚ/ΑΦ)

Αφήστε μια απάντηση