Μελβούρνη: Εβδομαδιαίο φεστιβάλ κινηματογράφου από το ACMI προς τιμήν του Νίκου Κούνδουρου
Ένα εβδομαδιαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ, υπό την επωνυμία «Of Men and Monsters: Ο κινηματογράφος του Νίκου Κούνδουρου», με τέσσερις κλασικές ταινίες του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την εβδομάδα 16 έως 23 Οκτωβρίου 2024, οι λάτρεις του ελληνικού κινηματογράφου, στο Αυστραλιανό Κέντρο της Κινούμενης Εικόνας (ACMI).
Ο Νίκος Κούνδουρος, ο οποίος θεωρείται δημιουργός, λόγω της έντονης επιρροής που άσκησε ως σκηνοθέτης στις ταινίες του, αποτελεί έναν από τους θεμελιωτές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Ο καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, Βρασίδας Καραλής, χαρακτήρισε το έργο του Κούνδουρου τόσο βαθύ που χωρίς αυτόν «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό τίποτα στη μετέπειτα ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου».
Το Φεστιβάλ «Of Men and Monsters: Ο κινηματογράφος του Νίκου Κούνδουρου» θα παρουσιαστεί από την Melbourne Cinematheque και το Australian Centre for the Moving Image ACMI, προβάλλοντας τέσσερις ταινίες στη διάρκεια μίας εβδομάδας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διάσημη ταινία του Κούνδουρου «Ο Δράκος» (1956), η οποία ψηφίστηκε κάποτε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ως η καλύτερη ελληνική ταινία όλων των εποχών και πραγματεύεται το θέμα της εσφαλμένης ταυτότητας, με σκοπό να ασκήσει κριτική στην κουλτούρα των αδυσώπητων πολιτικών διώξεων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το σενάριο υπογράφει ο διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέαςΙάκωβος Καμπανέλλης, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Κώστας Θεοδωρίδης(ο οποίος συμμετείχε ως διευθυντής φωτογραφίας και στη δημιουργία της γνωστής ταινίας «Στέλλα»), ενώ η μουσική είναι του Μάνου Χατζιδάκι(«Ποτέ την Κυριακή»).
Θα προβληθεί, επίσης, η ταινία του 1963 «Μικρές Αφροδίτες» -μία ερωτική και ρομαντική ιστορία που αναπτύσσεται μεταξύ μίας ομάδας νέων– η οποία του χάρισε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που διεξήχθη στο Βερολίνο, καθώς και το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1963.
Δύο ακόμα ταινίες του Νίκου Κούνδουρου που μπορεί κανείς να απολαύσει στο πρόγραμμα προβολής, είναι η «Μαγική πόλη» -μία ταινία του 1954, η οποία μεταφέρει τους θεατές στις φτωχογειτονιές της μεταπολεμικής Αθήνας- και το «1922» – μία παραγωγή του 1978, που αφηγείται τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν εναντίον των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο, μεταξύ 1919 και 1922.
Και οι τέσσερις αυτές ταινίες θα προβληθούν στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.
Ο Νίκος Κούνδουρος γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης το 1926. Σπούδασε Ζωγραφική και Γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ήταν μέλος του αντιστασιακού κινήματος ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και εξαιτίας αυτού εξορίστηκε στη συνέχεια στη Μακρόνησο – το νησί των φυλακών.
Πέθανε το 2017 σε ηλικία 90 ετών.
Κατερίνα Χούμπα – ERTNEWS