Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Προέδρου της ΝΙΚΗΣ Δημητρίου Νατσιού, στο “Hephaestus Wien”

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο*

Αξιότιμε κ. Νατσιέ,

Θα θέλαμε την γνώμη σας για τα παρακάτω ζητήματα:

Ποιες είναι οι θέσεις της «ΝΙΚΗΣ» για την Ελληνική Ομογένεια;

Αν διαβάσει κάποιος τις θέσεις της ΝΙΚΗΣ, θα διαπιστώσει ότι γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους Έλληνες της Ομογένειας, σε πολλές θεματικές ενότητες. Ο Ελληνισμός της Ομογένειας δίνει προτεραιότητα σε όσα κρατούν δυνατή την ελληνική φλόγα στο εξωτερικό και τον γεμίζουν με υπερηφάνεια: την γλώσσα, τον πολιτισμό, την στενή επαφή με τη μητέρα πατρίδα, τα ελληνικά προϊόντα. Τρεις δηλαδή τομείς, όπου η ΝΙΚΗ έχει πρόγραμμα και προτάσεις, τις οποίες εδώ θα αναφέρω επιγραμματικά και μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας (www.nikh.gr ):

1) Διάσωση, διάδοση και διεθνοποίηση της γλώσσας μας και του πολιτισμού μας.

2) Καλλιέργεια στενής σχέσης των Ομογενών με την Πατρίδα.

3) Αγνά ελληνικά προϊόντα.

Εδώ θα μου επιτρέψετε να σταθώ λίγο περισσότερο στον Αντικειμενικό Σκοπό τη ΝΙΚΗΣ, την κατάργηση της κομματοκρατίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μια από τις προτάσεις μας είναι η ψήφιση νέου εκλογικού νόμου με σκοπό την απευθείας εκλογή βουλευτών από το Λαό. Κάθε επαρχία/νομός θα εκλέγει σταθερό αριθμό δικών του εκπροσώπων στη Βουλή, χωρίς ελάχιστες πανελλαδικές επιδόσεις κομμάτων. Αυτό θα επηρεάσει άμεσα και την ελληνική ομογένεια και θα αποτελέσει δύναμη στη φωνή της, αφού θα εκλέγει συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών ως εκπροσώπων της.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το Νομοθετικό Σώμα της Βουλής θα συγκροτείται από ανθρώπους που θα έχουν εκλεγεί απευθείας, χωρίς «αριστερές» ή «δεξιές» ατζέντες, όχι με βάση δοσοληψίες με κομματικές κλίκες, αλλά με βάση την καλή μαρτυρία τους στην κοινωνία που τους γνωρίζει. Με αυτόν τον τρόπο, δυσχεραίνεται η επιρροή ξένων κέντρων εξουσίας με έλεγχο των ψηφοφοριών στη Βουλή. Συνεπώς, κάποιος ελεγχόμενος κομματάρχης θα αδυνατεί να επιβάλλει την «κομματική γραμμή» που του επιτάσσουν.

Τέλος, ένα από τα ζητήματα που έχουμε θέσει ως προτεραιότητα στη ΝΙΚΗ είναι το δημογραφικό, σημαντικό κομμάτι του οποίου αποτελεί η ελληνική Ομογένεια. Επομένως, οφείλουν να εφαρμοσθούν ισχυρά επενδυτικά κίνητρα για να προσελκύσουμε τον δυναμικό, σφριγηλό Ελληνισμό της Ομογένειας, δεύτερης και τρίτης γενιάς, να αναλάβει αφορολόγητη επί πενταετία επιχειρηματική δράση που θα φέρει καινοτομία, προηγμένη τεχνολογία και νέες θέσεις εργασίας στην μητέρα Ελλάδα.

Οι Έλληνες του εξωτερικού συχνά ονομάζονται: Απόδημοι, Έλληνες της Διασποράς, Ομογενείς, κλπ. Ποιός όρος είναι κατά την γνώμη σας ο πιο δόκιμος;

Το πιο ωραίο θα ήταν ένας συνδυασμός Έλληνες της Ομογένειας. Καταγράφεται το εθνικό μας όνομα, αλλά τονίζεται και ο δεσμός ομού + γένος, ανήκουμε στην ίδια γενιά – γεννήματα της Ρωμιοσύνης.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον νόμο που ψηφίστηκε σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού από τον τόπο της διαμονής τους;

Η ΝΙΚΗ στη ψηφοφορία της Βουλής στήριξε καθοριστικά την διευρυμένη ψήφο των ομογενών, η οποία ουσιαστικά πέρασε με την ψήφο των βουλευτών της ΝΙΚΗΣ, πάντα με γνώμονα την ωφέλεια του ελληνικού λαού, αντίθετα στην αντιπολιτευτική λογική των άλλων κομμάτων που καταψήφισαν το νομοσχέδιο χρησιμοποιώντας φθηνές δικαιολογίες, κατηγορώντας τη ΝΙΚΗ για στήριξη στην κυβέρνηση.

Όμως, η στήριξη της ΝΙΚΗΣ στο νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων, όπως είχε τονιστεί και στη συζήτηση στην Βουλή, δεν αποτελεί λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο χρήζει βελτιώσεων σε επιμέρους σημεία, ώστε αφενός να διευκολυνθούν οι ομογενείς μας στην ψηφοφορία, αφετέρου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εκλογών και να αποτυπωθεί σωστά η θέλησή τους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, στις 19 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ κατέθεσε Υπόμνημα στην Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως με 6 προτάσεις για την βελτίωση της εκλογικής διαδικασίας και την διευκόλυνση των ομογενών και με 5 προτάσεις για την διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών.

Πιστεύετε ότι οι Ομογενείς θα πρέπει να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες;

Η ψήφος των αποδήμων είναι μια διαδικασία που διατηρεί τους δεσμούς των ομογενών με την μητέρα πατρίδα και ως εκ τούτου, πολύ σημαντική για να παραβλέπετε από τους Ομογενείς μας. Η ΝΙΚΗ θα στέκεται πάντα στο πλευρό τους, διευκολύνοντας την οποιαδήποτε επαφή τους με την κοινή μας πατρίδα.

Οι Έλληνες του εξωτερικού ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της Πατρίδας μας; Η Πατρίδα στέκεται κοντά τους;

Ο δυναμικός ελληνισμός του εξωτερικού πολλές φορές μας διδάσκει και μας παραδίδει μαθήματα φιλοπατρίας. O ενθουσιασμός που βλέπουμε, η εθνική ανάταση και έξαρση, είναι στοιχεία τα οποία πολλές φορές δεν τα συναντούμε ούτε στην Ελλάδα. Οπότε, θεωρώ αυτονόητο ότι  στις περισσότερες περιπτώσεις οι Έλληνες του εξωτερικού ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της Πατρίδας μας.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, έχω τονίσει επανειλημμένως, ότι το ελληνικό κράτος μοιάζει σαν τον σκαντζόχοιρο που απ’ όπου και αν τον πιάσεις, σε πληγώνει. Αυτό ισχύει ακόμα πιο έντονα για τους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν νιώσει τη ζεστασιά της αγκαλιάς της μητέρας πατρίδας.

Στο τελευταίο οργανόγραμμα του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται η επαναλειτουργία του ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι για αυτό. Ποιά είναι η γνώμη σας;

Θεωρούμε άκρως απαραίτητη την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Νομίζω είναι περιττό να εξηγήσω του λόγους. Θα αναφέρω μόνο ότι το ΣΑΕ ιδρύθηκε βάση του άρθρου 108, παράγραφο 2 του Ελληνικού Συντάγματος, με σκοπό του την καλύτερη επικοινωνία της Ομογένειας με την Πατρίδα και την αντιμετώπιση των θεμάτων της Ελληνικής διασποράς. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε με θλίψη ότι τα κόμματα στην πράξη απαξιώνουν τον Θεσμό.

Νομίζετε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για την ίδρυση Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού;

Όχι απλά έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, αλλά είναι κάτι το οποίο έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση διαθέτει 20 Υπουργεία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να υποστηρίξει με επιχειρήματα ότι μέσα σε αυτά, δεν χωρά το Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού. Δυστυχώς όμως, τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν την πατρίδα μας, για κάποιους ανεξήγητους λόγους, έχουν άλλη βούληση.

Πόσο σημαντική είναι η ορθόδοξη πίστη στην διατήρηση της ιδιοπροσωπίας των Ελλήνων του εξωτερικού;

Η ορθόδοξη πίστη είναι άκρως σημαντική στην διατήρηση της ιδιοπροσωπίας των Ελλήνων του εξωτερικού. Είναι αναπόσπαστο μέρος των ταυτοτικών στοιχείων που μας συνέχουν ως Έλληνες, τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσουμε να σταθούμε ως εθνική οντότητα απέναντι στον παγκοσμιοποιητικό χυλό που προσπαθεί να επιβάλει η «πολιτική ορθότητα». Θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω, ότι προφανώς για τους ανθρώπους της ΝΙΚΗΣ η ορθόδοξη πίστη δεν είναι μόνο το απαραίτητο στοιχείο για τη συνέχεια του ελληνισμού, αλλά σωτηριολογικό μήνυμα.

Έχετε κάποιες προτάσεις για τον ρόλο και την λειτουργία των Ελληνικών σχολείων της διασποράς καθώς και για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση γενικότερα;

Τα σχολεία πρώτον να επανδρωθούν με δασκάλους, έμπειρους, οι οποίοι να δίδουν βαρύτητα στα δύο «ριζιμιά λιθάρια», από την Κρήτη ο όρος του γένους, την Πίστη και την Γλώσσα. Με λίγα λόγια Πατριδογνωσία.

Τι θα θέλατε να πείτε μέσω του Ήφαιστου Βιέννης στους Έλληνες του εξωτερικού;

Μετά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Γερμανία με κλιμάκιο της ΝΙΚΗΣ για να συμμετάσχουμε στους εορτασμούς της Ομογένειας, αναφέραμε τα εξής, τα οποία επιτρέψτε μου να επαναλάβω: Ο Απόδημος Ελληνισμός δεν είναι για τη ΝΙΚΗ απλά «κάποιοι ξένοι που μας αγαπούν», αλλά αδέλφια μας και σάρξ εκ της σαρκός μας. Γι’ αυτό πάντα θα έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά να ακούμε τα προβλήματα και τις προτάσεις τους και θα προσπαθούμε να διατηρούμε άσβεστο το «ιερό πυρ» που κρατά αναμμένη την φλόγα του ελληνισμού στα πέρατα της οικουμένης και τους δεσμούς με την μητέρα Ελλάδα, όπως γινόταν από τα αρχαία χρόνια με τις μετακινήσεις των Ελλήνων.

Σας ευχαριστώ πολύ

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να απευθυνθώ στους αδελφούς μας από την Ομογένεια της Αυστρίας.

* Ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος είναι Δικηγόρος και Δημοσιογράφος, διαμένει και εργάζεται στη Βιέννη και στην Πάτρα.

apostolopouloslaw@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση