Hephaestus Wien Πολιτισμός

Οι πέτρες μιλούν» στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας

Οι πέτρες μιλούν» στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας

Η επιτυχημένη πολιτιστική δράση της ΕΞΑΑA

συνεχίζει την πορεία της στη Στοά του Αττάλου

 από 8/9/2023 έως και 1η Οκτωβρίου 2023

  

Αφού ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι δύο πρώτοι καλοκαιρινοί κύκλοι, ο ένας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Ιούνιο 2023) και ο άλλος στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού (Ιούλιο 2023), οι «Πέτρες» θα ζωντανέψουν εκ νέου από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 και για έντεκα συνολικά εμφανίσεις. «Οι πέτρες» αρχίζουν και πάλι να «μιλούν», αυτή τη φορά στην Αρχαία Αγορά και για την ακρίβεια, στη Στοά του Αττάλου, σε έναν από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, μεταδίδοντας στους επισκέπτες της πόλης το κύρος και τη λάμψη της αρχαιοελληνικής γραμματείας.

Οι ακριβείς ημερομηνίες της δράσης είναι: 8, 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23, 29, 30 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου σε ώρες 11:00-13:00.

Ως γνωστόν, η Αρχαία Αγορά αποτελούσε το διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως το οικονομικό κέντρο της πόλης. Η Στοά του Αττάλου ήταν, αν όχι το πρώτο, ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα «εμπορικά κέντρα» (με τη σύγχρονη έννοια του όρου) στην αρχαιότητα. Η ανέγερση του αρχαίου κτιρίου της Στοάς ξεκίνησε το 159 π.Χ. και ολοκληρώθηκε μετά από 11 χρόνια, το 148 π.Χ. Το σημερινό κτίριο αποτελεί ανακατασκευή του αρχαίου ∙ ανεγέρθηκε μεταξύ 1953-1956 από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών και στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Αγοράς.

 Λίγα λόγια για τη δράση

Η πολιτιστική δράση «Οι πέτρες μιλούν» διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού επιδιώκοντας να φέρει τους επισκέπτες της Αθήνας σε επαφή με το πνεύμα της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πόλης. Ο λόγος σπουδαίων ποιητών, φιλοσόφων και ιστορικών, όπως ο Όμηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοφάνης, και ο Θουκυδίδης ακούγεται από νέους ηθοποιούς σε ένα είδος θεατρικών δρώμενων, σκηνοθετημένων ειδικά για τις απαιτήσεις του εκάστοτε χώρου από την διακεκριμένη σκηνοθέτιδα Έφη Θεοδώρου. Έτσι, συνδυάζοντας τα μοναδικά ιστορικά μνημεία της πρωτεύουσας με τη διαχρονική αξία των κλασσικών κειμένων, καλλιεργείται και επιτυγχάνεται η ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού.

Οι θεατρικές περφόρμανς παρουσιάζονται σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (Νέα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά), συνοδεία «ζωντανής» μουσικής.

Το όλο εγχείρημα έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήραχωρίς εισιτήριο ή άλλη υποχρέωση, με ελεύθερη παρακολούθηση από όλους. Το μόνο όφελος είναι η πολιτιστική ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.

 Η επιλογή των κειμένων

Ο Επιτάφιος του Περικλή δια χειρός Θουκυδίδη αναλύει το ήθος και τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων, στην πόλη των οποίων γεννήθηκε η δημοκρατία. Ο Πλάτωνας μας χαρίζει μια από τις ποιητικότερες περιγραφές της φύσης του Έρωτα, ενώ ο Αριστοτέλης εξετάζει τη νεανική ψυχή που «αγαπά την υπεροχή». Ο Σοφοκλής πλάθει την Αντιγόνη, μοναδικό σύμβολο αγάπης και αντίστασης. Στον περίφημο ομηρικό ύμνο «Εις Αφροδίτην» κυριαρχεί η μοναδική ομορφιά και δύναµη της θεάς του έρωτα. Στην «Απολογία του Σωκράτη», ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος αποχαιρετά τη ζωή παραδίδοντας συγκινητικά μαθήματα ήθους σε όλους μας. Τέλος, το προοίμιο της Οδύσσειας αποδίδεται μελοποιημένο στα Αρχαία Ελληνικά.

 Καλλιτεχνικοί συντελεστές

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Ανώτερη Δραματική Σχολή «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης. Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Νίκου Πλάτανου.

Ερμηνεύουν οι απόφοιτοι της Σχολής «Δήλος»:

Νέδη Αγαπίου, Φάνος Θεοφάνους, Νεφέλη Μπένου, Ιωάννα Σίσκου, Μπάμπης Συμεωνίδης.

 

Αφήστε μια απάντηση