Hephaestus Wien Νέα Ομογένεια

Έρχεται η ευρωπαϊκή ESTA (ETIAS) για τους ομογενείς ταξιδιώτες από ΗΠΑ

Νατάσα Βησσαρίωνος

Ως ένα κίνητρο για τους αμερικανογεννημένους ομογενείς προκειμένου να αποκτήσουν ελληνικό διαβατήριο, εφόσον δεν το έχουν πράξει ήδη, ενδέχεται να αποτελέσει η επικείμενη έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταξιδιωτικής Πληροφόρησης και Εξουσιοδότησης (European Travel Information and Authorisation System – ETIAS), αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα αντίστοιχο σύστημα με την αμερικανική ESTA, με τους Αμερικανούς υπηκόους να καλούνται να συμπληρώσουν μια αντίστοιχη αίτηση, προκειμένου να διασφαλίσουν την άδεια εισόδου στις χώρες που υπάγονται στην Συνθήκη Σένγκεν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Πρόκειται για μια αίτηση η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά, με κόστος 7 ευρώ -περίπου 7,5 δολάρια- που έχει ως σκοπό την ενίσχυση του ελέγχου και των μέτρων ασφαλείας των πολιτών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εισέρχονται στις χώρες-μέλη της.

Ως επί το πλείστον, η διαδικασία δεν πρόκειται να θέτει εμπόδια στην κινητικότητα των Αμερικανών πολιτών, καθότι η μη έγκρισή του ETIAS θα συμβαίνει μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, παρ’ όλα αυτά όμως δεν παύει να αποτελεί μια γραφειοκρατική υποχρέωση, η οποία μάλιστα δεν θα είναι το ίδιο σύντομη, όπως στο αμερικανικό σύστημα, απαιτώντας χρονικό διάστημα 14 ημερών για απάντηση, σε σχέση με το αντίστοιχο των 72 ωρών της ESTA.

Στην αντίπερα όχθη, όπως ξεκαθαρίζεται από το ETIAS, η υποχρέωση αυτή δεν αφορά τους έχοντες διπλή υπηκοότητα ή ευρωπαϊκό διαβατήριο, γεγονός που σημαίνει ότι για τους Ελληνες των ΗΠΑ ή τους Ελληνοαμερικανούς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο, η ταξιδιωτική ρουτίνα δεν πρόκειται να αλλάξει κατ’ ελάχιστο στις αρχές του επόμενου χρόνου. Παρ’ όλα αυτά, θα υποχρεούνται να αποδεικνύουν την δεύτερη υπηκοότητά τους, έχοντας πάντα στην κατοχή και το ελληνικό διαβατήριο, κατά την αναχώρησή τους από τις ΗΠΑ ή κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Πάντως, το σύστημα ETIAS δεν αποτελεί καινούργια εξέλιξη, καθότι είχε αρχικά δρομολογηθεί για το 2023, αλλά εν τέλει η εφαρμογή του πήρε αναβολή για τις αρχές του 2024. Μέχρι αυτήν την στιγμή, θεωρείται δεδομένη η έναρξη λειτουργίας του από την προσεχή Πρωτοχρονιά.

Παράλληλα, τονίζεται πως, όπως συμβαίνει και με την ESTA, η μέγιστη συνεχόμενη διαμονή στις χώρες της Συνθήκης Σένγκεν θα περιορίζεται στις 90 ημέρες, ενώ η εξουσιοδότηση του ταξιδιού από το σύστημα ETIAS θα διαρκεί 3 χρόνια, αντί για 2 που ισχύει για το αμερικανικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται πως το ενδιαφέρον για έκδοση ελληνικού διαβατηρίου για τους ομογενείς αυξήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, εξαιτίας του περιορισμού στις αφίξεις των Αμερικανών πολιτών στις χώρες της Ε.Ε., στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων.

 

Πηγή: https://www.ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση