Νέα

Αποχαιρετιστήρια Ομιλία του Προϊσταμένου του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια, κ. Κωνσταντίνου Προκάκη

Αποχαιρετιστήρια Ομιλία του Προϊσταμένου του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια, κ. Κωνσταντίνου Προκάκη, σε Κονσέρτο Κλασσικής Μουσικής στην Εθνική Όπερα της Βόρειας Μακεδονίας

«Εξοχοτάτη κ. Πρέσβη της Ελλάδας,

Εξοχότατοι κύριοι Πρέσβεις της Αυστρίας, της Ιαπωνίας και της Κροατίας,

Αγαπητοί συνάδελφοι από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, τις Πρεσβείες της Βουλγαρίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κίνας και το Goethe Institut,

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω σήμερα σε αυτή την εκδήλωση κλασσικής μουσικής στο πλαίσιο της οποίας ο καθηγητής πιάνου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Uwe Matschke, και η βραβευμένη βιολονίστρια, Δανάη Παπαματθαίου-Matschke, θα μας παρουσιάσουν έργα σημαντικών ελλήνων συνθετών της διασποράς, οι οποίοι γεννήθηκαν, έζησαν και δημιούργησαν σε χώρες της Ευρώπης ως γνήσιοι εκφραστές του ενιαίου πολιτισμικού δεσμού, που συνδέει τους λαούς και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων με τους λοιπούς λαούς και τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

Με την ευκαιρία αυτή επιτρέψτε μου να μοιραστώ ορισμένες σκέψεις μαζί σας.

Ο έλληνας διανοούμενος του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, Ρήγας Φεραίος Βελεστινλής, είχε οραματισθεί στην εποχή του την ίδρυση μιας συνομοσπονδίας των λαών της βαλκανικής χερσονήσου βάσει κοινών αρχών και αξιών στα πρότυπα των σύγχρονων φιλελεύθερων δημοκρατιών και πέραν των εθνικισμών, κάτι το οποίο ήταν πρωτοποριακό για τον 19ο αιώνα.

Πολύ αργότερα οι Robert Shuman και Jean Monnet υπήρξαν οι αρχιτέκτονες αυτού, το οποίο αναγνωρίζουμε σήμερα ως Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή μια ένωση των ευρωπαϊκών κρατών και λαών βάσει των κοινών αρχών και αξιών της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Κοινό στοιχείο στα οράματα αυτών των ανθρώπων ήταν αυτό, το οποίο μεταγενέστερα προσδιόρισε ο γερμανός φιλόσοφος, Jürgen Habermas, ως Συνταγματικό Πατριωτισμό, εννοώντας με τον όρο αυτό την ταύτιση των πολιτών με μια πολιτική και κοινωνική οντότητα όχι βάσει δεσμών αίματος ή εθνικών δεσμών, αλλά βάσει κοινών αρχών και αξιών που αποτυπώνονται σε ένα κοινώς αποδεκτό θεσμικό κείμενο, όπως είναι το Σύνταγμα.

Τέτοιου είδους αρχές και αξίες, όπως η ελεύθερη συμμετοχή στις κοινές υποθέσεις, η ελευθερία του λόγου, η δικαιοσύνη, η ισότητα, η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, εκφράζουν σήμερα το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών και κοινωνιών, το οποίο αποτελεί ενιαία πολιτική και κοινωνική οικογένεια.

Οι έλληνες συνθέτες, έργα των οποίων θα απολαύσετε σήμερα, αποτελούν την προσωποποίηση αυτής της πραγματικότητας. Στη ζωή και στο έργο τους αποτυπώνεται η συγκολλητική ουσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αποτελούν τμήμα της γέφυρας που ενώνει δια μέσου των βαλκανικών χωρών – αναφέρομαι στον Boris Papandopulo – το ένα άκρο της Ευρώπης, την Ελλάδα, με τον ευρωπαϊκό βορρά – αναφέρομαι στους Γιάννη Κωνσταντινίδη και Δημήτρη Τερζάκη.

Κυρίες και Κύριοι,

Επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που επιτελώ τα καθήκοντά μου ως Προϊστάμενος του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια. Από αύριο θα ευρίσκομαι στην Αθήνα. Είμαι πολύ συγκινημένος που κλείνω τη θητεία μου με αυτή την εκδήλωση, η οποία υποδηλώνει όλα όσα ανέφερα ανωτέρω και καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτά που ενώνουν τις χώρες μας στη βαλκανική χερσόνησο είναι πολύ περισσότερα και πολύ πιο σημαντικά από αυτά που τις χωρίζουν. Πάνω απ’ όλα είναι ο ευρωπαϊκός Συνταγματικός Πατριωτισμός, ο οποίος μας ενώνει και ο οποίος στηρίζεται στο ευρωπαϊκό πνεύμα, στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, στην ευρωπαϊκή τέχνη.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στα Σκόπια τα τελευταία τέσσερα χρόνια ευτύχησα να δω στην πράξη την εντυπωσιακή βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία σε όλους τους τομείς μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Ασφαλής οδηγός δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο, παρά μόνο η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θέλω να πιστεύω ότι στον τομέα της Δημόσιας Διπλωματίας οι συνεργάτες μου στο Γραφείο κι εγώ θέσαμε ένα μικρό λιθαράκι για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αμοιβαία προσέγγιση και κατανόηση μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους με τους οποίους συνεργάστηκα αυτά τα χρόνια για την επίτευξη κοινών στόχων και ιδίως τους τρεις Πρέσβεις υπό τις οδηγίες των οποίων εργάσθηκα για το κοινό καλό των χωρών μας, τον κ. Δημήτριο Γιαννακάκη, τον κ. Ρούσο Κούνδουρο και την κ. Σοφία Φιλιππίδου.

Όσον αφορά στη σημερινή εκδήλωση, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στον επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τεχνών του Δήμου Σκοπίων, κ. Nikola Gligorov, στην εταιρεία OKTA AD-Skopje και φυσικά στους μουσικούς, κ. Uwe Matschke και Δανάη Παπαματθαίου-Matschke, χωρίς τη συμβολή των οποίων δεν θα μπορούσε να καταστεί πραγματικότητα το κονσέρτο αυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

 

Αφήστε μια απάντηση