Ο Γιάννης Χρυσουλάκης απονέμει το Ειδικό Βραβείο Απόδημου Δημιουργού «Οδυσσέας»
«Μήνυμα οικουμενικότητας με μοχλό τον πολιτισμό από το διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» στο Καστελόριζο»
Ολοκληρώθηκε, το 7ο διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» στο Καστελόριζο, το οποίο επί σειρά ετών υποστηρίζουν το Υπουργείο Εξωτερικών και η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση κατά την τελετή λήξης, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης υπογράμμισε το μήνυμα οικουμενικότητας, έμπνευσης και δημιουργικότητας με μοχλό τον πολιτισμό και την πολιτιστική δημιουργία, το οποίο μεταφέρεται διεθνώς μέσω του Φεστιβάλ κάθε χρόνο από το ακριτικό Καστελόριζο. Φέτος, ειδικότερα, επισήμανε ο κ. Χρυσουλάκης, ξεχωριστό γεγονός του Φεστιβάλ ήταν η πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας να προβληθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ «George Bizos Icon» για τη δράση και συνεισφορά του Γιώργου Μπίζου, επί δεκαετίες προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νότιο Αφρική και νομικού υπερασπιστή του Nelson Mandela. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Ίδρυμα του Nelson Mandela, τις ομογενειακές οργανώσεις και άλλους τοπικούς φορείς στη Νότιο Αφρική και αλλού, η Γενική Γραμματεία στοχεύει να προωθήσει πολλές άλλες ανάλογες δράσεις που θα αναδεικνύουν την «ήπια ισχύ» της Ελλάδας, τον πολιτισμό της και οικουμενικές αξίες όπως αυτές στο πεδίο των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αποτελούν κύριο πυλώνα της Δημοκρατίας.
Ο κ. Χρυσουλάκης απένειμε, επίσης, το Ειδικό Βραβείο Απόδημου Δημιουργού «Οδυσσέας» στο ντοκιμαντέρ «Πνεύμα Γηγενές – Indigenius Locci» της Βίκυς Μαρκολέφα, το οποίο πραγματεύεται τη διεπαφή φύσης και ανθρώπου. Το βραβείο, το οποίο έχει θεσμοθετήσει η Γενική Γραμματεία από το 2020, απονέμεται στο καλύτερο ντοκιμαντέρ απόδημου δημιουργού για την ενίσχυση του έργου του, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της συνεισφοράς των ομογενών δημιουργών που εργάζονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ευρύτερα την αξιοποίηση από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας των νέων ψηφιακών μέσων καθώς και τεχνών όπως ο κινηματογράφος, το ντοκιμαντέρ και γενικότερα παραγωγές οπτικοακουστικού περιεχομένου, με σκοπό την αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας. Τόνισε, επίσης, τη συνέπεια και συστηματικότητα με την οποία τα τελευταία χρόνια, είτε αυτόνομα από την Ελλάδα είτε μέσω των διπλωματικών Αρχών της χώρας στο εξωτερικό, η Γενική Γραμματεία στηρίζει την ελληνική παρουσία σε διεθνή πολιτιστικά δρώμενα και Φεστιβάλ για τον κινηματογράφο και τις οπτικοακουστικές παραγωγές.
Την ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ για το Γιώργο Μπίζο στο μη διαγωνιστικό σκέλος του Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβης της Νοτίου Αφρικής, Beryl Rose Sisulu και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Nelson Mandela, Sello Hatang. Στο Φεστιβάλ παραβρέθηκαν, επίσης, υψηλόβαθμα στελέχη και αξιωματούχοι της κυβέρνησης καθώς και εκπρόσωποι διπλωματικών Αρχών στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, o Πρέσβης της Αυστραλίας, Arthur Spyrou και ο Πρέσβης του Καναδά, Mark Allen.
Τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κάλυψαν εκτενώς ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Δηλώσεις του κ. Χρυσουλάκη για το Φεστιβάλ και το ντοκιμαντέρ «George Bizos Icon» στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» με θέμα «Γ. Χρυσουλάκης για τον ομογενή Γ. Μπίζο: Δεν είναι γνωστή η πολιτική, κοινωνική δράση του στον τόπο που τον γέννησε» είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/g-chrysoylakis-gia-ton-omogeni-g-mpizo-den-einai-gnosti-i-politiki-koinoniki-drasi-toy-stonσ-topo-poy-ton-gennise-video/