Η Υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Σοφία Βούλτεψη μιλά στο Hephaestus Wien
Κα Βούλτεψη χαιρόμαστε που μας κάνετε την τιμή να μιλήσετε στο Hephaestus Wien.
Georg Gstrein
- Ήρθατε στη Βιέννη ως Υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου σε μια πολύ επίκαιρη στιγμή που ο κόσμος όλος βοηθάει τους Ουκρανούς. Ποιες ήταν οι θέσεις σας για αυτό το θέμα;
Είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε την κατάσταση και να διαπιστώσουμε προβλήματα και αρρυθμίες. Παρά το γεγονός ότι όλες οι χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή Οδηγία περί προσωρινής προστασίας, μερικές από τις πρόνοιές της είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Έχουμε ανταποκριθεί σε θέματα όπως η άδεια διαμονής, οι μετακινήσεις, η υγεία και η εκπαίδευση, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η στέγαση. Αυτή η ανασφάλεια εμποδίζει την εφαρμογή της Οδηγίας ως προς το σκέλος της πρόσβασης στην εργασία. Παρουσίασα στους ομολόγους μου την πρωτοβουλία μου να επεκτείνω και στους Ουκρανούς πολίτες το ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα HELIOS, που εκτελείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Το πρόγραμμα προσφέρει εκπαίδευση, καταβολή ενοικίων για σπίτια, ένα επίδομα και πρόσβαση στην εργασία. Επιπλέον, ενοίκια καταβάλλονται και στα σπίτια που ήδη έχουν παραχωρηθεί από Έλληνες πολίτες, ώστε οι Ουκρανοί πρόσφυγες να μην χρειάζεται να μετακινηθούν, ενώ – μετά από συμβόλαιο επινοικίασης – ενοίκια καταβάλλονται και στα σπίτια όπου ήδη φιλοξενούνται.
- Τι αποφάσεις πάρθηκαν. Είστε ικανοποιημένη από το Συνέδριο;
Ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία της υπουργού Suzanne Raab. Αποδείχθηκε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη οι αρμόδιοι για την Ένταξη υπουργοί να ανταλλάσσουν απόψεις και καλές πρακτικές. Κατά την γνώμη μου, αυτό το forum μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε ένα Δίκτυο υπουργών που θα μπορούν να χαράσσουν κοινή ενταξιακή πολιτική και να επηρεάζουν τις κυβερνητικές και τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
- Υπάρχει πραγματικά ένα επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδος για τα μεταναστευτικά θέματα;
Υπάρχει στενή συνεργασία. Η Ελλάδα έχει προκρίνει το αυστριακό μοντέλο, που αποσκοπεί στην πραγματική ένταξη και όχι στην δημιουργία παράλληλων κοινωνικών συστημάτων που δημιουργούν γκέτο, περιθωριοποίηση, ριζοσπαστικοποίηση και εγκληματικότητα.
- Είστε Υφυπουργός αρμόδια και για την Ένταξη. Παρουσιάστε μας λίγο τις δραστηριότητες σε αυτό το θέμα.
Ως χώρα πρώτης υποδοχής η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και έχει αναπτύξει πολλές καλές πρακτικές. Στον τελευταίο χρόνο δημιουργήσαμε μια νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη όπου για πρώτη φορά περιλαμβάνεται το στάδιο της προ-ένταξης, με σκοπό την ομαλή μετάβαση στην ενταξιακή διαδικασία. Η χώρα μας διαθέτει επίσης ένα εμβληματικό ενταξιακό πρόγραμμα, το HELIOS, που λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2019 και εκτελείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Το πρόγραμμα προσφέρει ελληνομάθεια και συμβάλλει στην μετάβαση προς την επαγγελματική ζωή. Πρόσφατα προχώρησα σε επέκταση του προγράμματος ώστε να ενταχθούν σ’ αυτό και οι Ουκρανοί πρόσφυγες. Μερικές ακόμη από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες μας είναι οι ακόλουθες: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που αξιοποιεί κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ένταξη. Ξεκινά σύντομα η εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας (αγροτικός, τουριστικός, κατασκευαστικός, μεταποίηση). Επίσης, μετά από υπογραφή Μνημονίου με τη UNICEF εφαρμόζουμε πρόγραμμα μετάβασης από την άτυπη στην τυπική εκπαίδευση για την ομαλή μετάβαση στο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Ως αποτέλεσμα, η σχολική χρονιά 2021-2022 υπήρξε η καλύτερη σχολική χρονιά για παιδιά πρόσφυγες από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης. Και βέβαια, υπάρχουν σειρά άλλων προγραμμάτων, ενώ νέα προγράμματα εντάσσονται στα Ταμεία της ΕΕ.
- Συζητείται το θέμα επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία από την Ελλάδα. Πώς έχει το θέμα;
Η Ελλάδα τηρεί απαρέγκλιτα τις διεθνείς υποχρεώσεις της και την Σύμβαση της Γενεύης. Παράλληλα, φυλάσσει τα σύνορά της, που είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Έχουμε επιλέξει τον συνδυασμό της προστασίας των συνόρων και της προστασίας των ανθρώπων. Αυτά τα δύο δεν είναι ασύμβατα – αντίθετα είναι συμβατά. Η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής και πρώτης υποδοχής, έχει περάσει από πολλά στάδια στην διάρκεια της επτάχρονης προσφυγικής κρίσης. Έχουμε γίνει ένα είδος ειδικών στο θέμα. Μάθαμε από τα λάθη μας, αλλά υπήρξαμε και θύματα εισαγόμενων λαθών, καθώς και θύματα της εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών εκ μέρους της Τουρκίας, πριν από δύο χρόνια με απόπειρα παραβίασης των βορείων συνόρων μας στον Έβρο. Ωστόσο, κάποιες ΜΚΟ έχουν ενοχληθεί από το γεγονός ότι τον Αύγουστο του 2021 ψηφίσαμε νόμο βάσει του οποίου οποιοσδήποτε εκτελεί έρευνα και διάσωση στη θάλασσα πρέπει προηγουμένως να ενημερώνει την Ελληνική Ακτοφυλακή. Η χώρα έχει σύνορα και Κράτος που τα διασφαλίζει, διασφαλίζοντας συγχρόνως και την προστασία των ανθρώπων. Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ούτε μπορεί να ανέχεται την δράση των διακινητών. Το μήνυμα είναι σαφές και πρέπει να το λάβουν όλοι, όσο και αν ενοχλούνται. Οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από τα τουρκικά παράλια, πραγματοποιώντας ένα επικίνδυνο ταξίδι και τέτοιες επικίνδυνες συμπεριφορές πρέπει να καταδικάζονται και να αποτρέπονται.
Σας ευχαριστούμε πολύ!!!
Για να διαβάσετε το βιογραφικό της Υφυπουργού πατήστε εδώ