Angels PR Music Συνεντεύξεις

Ο Αλέξανδρος Θεοδωρής μιλάει στο Hephaestus

Ξενιτεμένο μου πουλί», παραδοσιακό τραγούδι Πωγωνίου Ιωαννίνων. Αγαπάτε την παράδοση;

Πάντα αγαπούσα την παράδοση του τόπου μας από όποιο σημείο της Ελλάδος και εάν προέρχεται καθώς βασίζεται στη μακραίωνη ιστορία του ελληνικού λαού.

Ιδιαιτέρως η γοητεία των παραδοσιακών τραγουδιών είναι ότι διαμορφώθηκαν με τη συμβολή πολλών λαϊκών μουσικών και διασώθηκαν στο χρόνο μέσω της παράδοσης μέχρι τις μέρες μας.

Είναι η πολύτιμη πολιτισμική και πνευματική μας κληρονομιά, η φωνή του τόπου μας που μιλάει για τη καθημερινή ζωή, τους κύκλους της ζωής, τη χαρά, τις αξίες, την προσμονή, τους καημούς, τον πόνο και τη λύπη.

Η μουσική παράδοση του Πωγωνίου που γέννησε δημοτικά τραγούδια, διατήρησε τη δική της ταυτότητα και ιδιαιτερότητα.

Τι σας ενώνει με την ηπειρωτική μουσική;

Κατάγομαι από την Ήπειρο .

Μεγάλωσα με τη μελωδική ηπειρώτικη μουσική και ιδιαίτερα με τα τραγούδια που μαρτυρούσαν την ιστορία ενός τόπου.

Ακόμα και σήμερα ακούγοντας ένα ηπειρώτικο μοιρολόι συγκινούμαι.

Η παραδοσιακή μουσική έχει την ικανότητα να μιμηθεί τα συναισθήματα.

Μια υπέροχη διασκευή ποιος είναι ο άνθρωπος που έκανε τη διασκευή αυτή;

Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν μια προσωπική μου επιθυμία τα τελευταία χρόνια να βρεθεί ένας τρόπος να το αποδώσω, καθώς θυμάμαι τους γονείς μου να το σιγοτραγουδούν όταν έφυγα από τον τόπο μου.

Η Ευανθία Μάγνη που είναι η πολύτιμη καθοδηγήτρια στα μουσικά μου βήματα εδώ και πολλά χρόνια, επισήμανε ότι η φωνή μου έχει παραδοσιακά στοιχεία με ροκ χροιά. Το δεύτερό μου σπίτι η Spider Music και ο ταλαντούχος Δημοσθένης Κωστόπουλος που δημιούργησε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα, επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε το video clip είναι αυτοί οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από αυτή την υπέροχη διασκευή και τους είμαι ευγνώμων.

Ξενιτεμένο μου πουλί: η ξενιτιά έχει τον δικό της ρόλο στη ζωή σας;

Η μετανάστευση αποτελεί φαινόμενο στη ζωή των Ελλήνων. Στην Ήπειρο βάζανε στο τραπέζι ποτήρι για τον μετανάστη πάνω από το όποιο στην αρχή του γλεντιού έπαιζαν οργανικά μοιρολόγια.

Είναι σκληρό να ζεις στην ξενιτιά, να είσαι ξενιτεμένος. Πόσο μάλλον να φεύγεις χωρίς τη θέληση σου όταν σε αναγκάζουν οι καταστάσεις.

Μικρός τον δρόμο της ξενιτιάς τον άκουγα μέσα από ανθρώπους που μιλούσαν για τους δικούς τους που αναγκαζόταν να φύγουν για ξένους τόπους.

Με τα χρόνια αυτό το δρόμο τον ακολούθησα και εγώ καθώς χρειάστηκε να φύγω από το τόπο μου και να νιώσω πόσο δύσκολο είναι να ζεις μακριά από την πατρίδα σου και τους δικούς σου ανθρώπους.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα εκτός από χώρα αναχώρησης έχει γίνει και χώρα υποδοχής μεταναστών. Έτσι βιώνουμε τον αγώνα των ξενιτεμένων για επιβίωση μακριά από την πατρίδα τους.

Τι μουσική ακούτε;

Ακούω σχεδόν όλα τα είδη μουσικής. Η εξοικείωση ήρθε από νωρίς στη ζωή μου, καθώς οι γονείς μου άκουγαν ένα ευρύ φάσμα μουσικής από ροκ μέχρι και ρεμπέτικα.

Στο δισκάδικο των φίλων μου Θωμά και Γιώργου Νικολίτσα που δούλευα για μερικά χρόνια, έμαθα να εκτιμώ όλο τα μουσικά είδη, χωρίς περιορισμό δίνοντας έμφαση στους στίχους και τη μουσική που τα πλαισιώνει.

Η Spider Music σας κέρδισε με την προσοχή και φροντίδα της;

Η Spider Music είναι το δεύτερο μου σπίτι οπότε όπως καταλαβαίνεις είναι πολλά περισσότερα που μας ενώνουν εκτός από την προσοχή και την φροντίδα, είναι ένα σύμπλεγμα ανεκτίμητων συναισθημάτων.

Ο αγαπημένος σου στίχος;

«Έξω από όπλα και φωτιά έξω από μίσος εκεί που όλοι λένε ναι και όχι ίσως» από το Ραντεβού στο Παραμύθι.

Η μουσική είναι….

Η προσωπική μου ψυχοθεραπεία, το καταφύγιο μου που μπορώ να εκφράσω όλα μου τα συναισθήματα.

Ο έρωτας είναι….

Ο έρωτας είναι η Ιθάκη μας.

Είναι ένα ανώτερο συναίσθημα που κινεί τη ζωή μας και μας δίνει κουράγιο και ώθηση να συνεχίσουμε.

Ο έρωτας είναι φλογερός, συντροφικός, κεραυνοβόλος, αμοιβαίος ή χωρίς ανταπόκριση, υπερβολικός, σαρωτικός, κάθε φορά μοναδικός.

Το Α και το Ω της ζωής . Βγαίνει το «εγώ» και μπαίνει το «εμείς».

Το γέλιο είναι….

Εάν ο έρωτας είναι το Α και το Ω, το γέλιο αποτελεί την πνοή της ζωής για μένα. Με ελκύουν άνθρωποι που γελούν ειλικρινά, πηγαία, μέσα από την ψυχή τους.

Το γέλιο απαλύνει τη διάθεση, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, μας γεμίζει με θετική ενέργεια και αισιοδοξία για το μέλλον.

Τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ύστερα από αρκετά χρόνια και πολλές διακυμάνσεις, ήρθε η ώρα να εξελιχτεί όλη αυτή η προσπάθεια ώστε να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται.

Παράλληλα, ηχογραφώ καινούργια τραγούδια με τους συνεργάτες μου και την πολύτιμη καθοδήγηση της Ευανθίας Μάγνη φυσικά.

Η προσωπική μου υπόσχεση είναι η αγάπη μου για τη μουσική να ακουστεί και να μεταδοθεί.

 

 

Official links

https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/

www.spider-music.com

https://www.youtube.com/channel/UCkMfQaoZAfJVGftW6SejM3w

Αλέξανδρος Θεοδωρής | Ξενιτεμένο μου πουλί | Official Video Clip©

https://www.youtube.com/watch?v=rwA3IOJ6ARo

 

Αφήστε μια απάντηση