A Day in the Cardozo Moot Court Room – The Parthenon Sculptures Case – Video message from the Hellenic Minister of Culture and Sports, Dr. Lina Mendoni
*Alexandra Pistofidou, 2 min read
Συμπόσιο για την ιδιοκτησία πολιτιστικών αγαθών πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου, στη Νέα Υόρκη, τη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ.
Η Νομική Σχολή Benjamin N. Cardozo φιλοξένησε την εκδήλωση και συγκέντρωσε κορυφαίους επιστήμονες και υποστηρικτές για να συζητήσουν την ιστορία των πολιτιστικών αγαθών, τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και το κατά πόσον τα αγαθά πρέπει να επιστραφούν στην αρχική χώρα δημιουργίας τους. Μεταξύ αυτών η κα Έλενα Κόρκα, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη, Καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η Διεθνής Οργάνωση για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (IARPS) εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρό μας Dr. Kris Tytgat.
Η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Δρ. Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τους διοργανωτές και έστειλε ένα ευσύνοπτο, ισχυρό μήνυμα ενάντια στα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου: “Η ανοχή στη διαιώνιση της κατάλυσης της ενότητας και της βάναυσης προσβολής της ακεραιότητας και της αυθεντικότητας ενός μνημείου με παγκόσμια συμβολική αξία και ενοποιό δύναμη αυτής της βαρύτητας και σημασίας, που επί χιλιετηρίδες έχει αναχθεί υπεράνω πρόσκαιρων συσχετισμών και σκοπιμοτήτων, συνιστά ένα διαρκές ηθικό και πολιτισμικό έγκλημα με πανανθρώπινες συνέπειες”.
Η υπουργός συνέχισε με καίρια επιχειρήματα: “Σε παγκόσμιο επίπεδο οι σύγχρονες μουσειολογικές τάσεις και αντιλήψεις για τη διαχείριση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς θέτουν πλέον υπό ευθεία αμφισβήτηση τα μουσεία παλαιού τύπου με αυτοκρατορικές και αποικιοκρατικές καταβολές, που είχαν ως αφετηρία και βασικό συστατικό στοιχείο του χαρακτήρα και της νοοτροπίας τους την ανταγωνιστική συλλογή και επίδειξη παντός είδους «αποκτημάτων» και «τροπαίων». Οι ισχυρισμοί αυτών των μουσείων περί «οικουμενικής απήχησης» και «εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα» έχουν ήδη αποδομηθεί πλήρως από την επιστημονική κοινότητα ως οπισθοδρομικοί, μυωπικοί και προσχηματικοί. Ένας μύθος που αποσκοπεί μόνο στην υπεράσπιση του υπάρχοντος status quo…”.
Σχετικά με την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζει να παραποιεί τα ουσιώδη γεγονότα και οι παραποιήσεις αυτές είναι απόλυτα συνειδητές και σκόπιμες. Ιδού η πραγματικότητα: Αν δεν αφιερώσουμε πραγματικά χρόνο για να μάθουμε το ΤΙ, ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ συμβαίνει, τότε το Βρετανικό Μουσείο θα συνεχίσει ανενόχλητα να διαιωνίζει νέα ψεύδη όπως κάνει σχεδόν καθημερινά. Σε αυτό το σημείο, ο αγώνας θα γίνει πραγματικά ακόμα πιο δύσκολος και θα κλείσει αυτόματα οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή διεκδίκηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς η αλήθεια, θολωμένη από τα ψέματα και την παραπληροφόρηση, θα ξεχαστεί. Το τι πρόκειται να ακολουθήσει, εξαρτάται από εμἀς.
Μείνετε ενήμεροι, καθώς το επόμενο άρθρο θα επικεντρωθεί στα κυριότερα σημεία από την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον καθηγητή Rudenstine, την έρευνά του και τη νομιμότητα της αρπαγής των Γλυπτών του Παρθενώνα.