ΒΙΑ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ
Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ
Οι παλαιοί καρδιοκατακτητές έλεγαν πως ο μόνος τρόπος για να χτυπήσεις μια γυναίκα είναι με ένα τριαντάφυλλο. Στο σήμερα πάντως, οι περιπτώσεις βίας και κακοποίησης εναντίον γυναικών, κι οι γυναικοκτονίες γενικότερα έχουν καταντήσει μάστιγα, έχουν καταντήσει ύπουλα κτυπήματα στο μαλακό κοινωνικό υπογάστριο της χώρας.
Κάποιος θα πει ¨γινόντουσαν και παλιά, αλλά ελλείψει τηλεόρασης δεν τα μαθαίναμε¨. Πιθανώς, αλλά θα πρέπει να τονιστεί πως ο Τύπος περασμένων εποχών, λόγω της σπανιότητας των περιπτώσεων, είχε γεννήσει τους περίφημους ¨Δράκους¨, που έγιναν και ταινία.
Και δεν μιλάμε για εκείνες τις περιστάσεις που ο τυφλός έρωτας γεννά την απύθμενη ζήλεια που οδηγεί ένα θολωμένο ή μεθυσμένο μυαλό στη βία. Μιλάμε για ωμή και προμελετημένη ενδοοικογενειακή ή όχι βία που οδηγεί σε βιασμούς και δολοφονίες γυναικών, μια βία που χρόνο με το χρόνο κλιμακούμενη αυξάνεται, σε βαθμό που η διασπορά του φόβου δημιούργησε μέχρι και συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφωνικών κλήσεων έκτακτης ανάγκης.
Προς επίρρωση των παραπάνω, ας δούμε μερικούς χαρακτηριστικούς αριθμούς σχετικής στατιστικής : Ο αριθμός των γυναικών που έχουν καταγγείλει στην αστυνομία περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το διάστημα 2012-2017 παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 49%. Από το σύνολο των 2.833 δραστών ενδοοικογενειακής βίας του 2017, για τους οποίους υπάρχει πληροφορία για το φύλο τους, το 84,5% είναι άνδρες και το 15,5% γυναίκες. Το σύνολο των βιασμών που καταγγέλθηκαν ετησίως στην Ελληνική Αστυνομία τα έτη 2010-2017 κυμαίνονταν από 163-264. Το 2017 επτά γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Ελλάδα από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους – το 2016 και το 2018 οι δολοφονίες γυναικών από συγγενικό τους πρόσωπο είχαν ανέλθει σε 13 σε κάθε έτος αντίστοιχα. Από το σύνολο των δραστών που διώχθηκαν ποινικά για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας το 86,2% αυτών το 2016 ήταν άνδρες, το 84% αντίστοιχα για το 2017 και το 85,4% για το 2018. Οι καταδικαστικές αποφάσεις των Εισαγγελιών για ενδοοικογενειακή βία το 2016 αφορούσαν άνδρες σε ποσοστό 92,8%, 93,4% για το 2017 και 92,2% για το 2018. Από τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 μέχρι την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 εξυπηρετήθηκαν στα 41 Συμβουλευτικά Κέντρα ανά την επικράτεια, αυτοπροσώπως αλλά και μέσω τρίτων προσώπων, 25.079 γυναίκες, με τα 22.183 περιστατικά να αφορούν περιστατικά βίας. Από το σύνολο των 3.325 γυναικών που απευθύνθηκαν το 2018 στη γραμμή SOS 15900 της ΓΓΟΠΙΦ, το 88,8% των περιπτώσεων αφορούσε σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Περί της κλιμάκωσης της βίας εναντίον των γυναικών τις τελευταίες δεκαετίες, ας καταγράψουμε ένα μικρό κείμενο της Αιγυπτιώτισσας συγγραφέως Λουκίας Μάρβα, η οποία το 1984 γράφει στο βιβλίο της ¨Το θύμα βιασμού¨ τα εξής :
¨Και στην πατρίδα μας με τα αυστηρά ήθη που ως πριν δυο-τρεις δεκάδες χρόνια ήταν ανήκουστες οι περιπτώσεις βιασμών, τώρα σημειώνονται συχνά και ομαδικοί ακόμη. Κοινό συμβάν του αστυνομικού δελτίου κατάντησαν. Οι νέοι άντρες εκτραχύνθηκαν ή μήπως στον κάθε βιαστή θα πρέπει να βλέπουμε τον διαμορφούμενο άντρα του μέλλοντος. Αυτόν που τώρα οι ¨απελευθερωμένες¨ γυναίκες δεν τον αναγνωρίζουν για ¨αφέντη¨. Κι αυτός καταφεύγει στο έσχατο μέσο ταπείνωσης, για να εκδικηθεί στον υποβιβασμό του. Να ξεπέφτει ο άντρας της διαστημικής εποχής στους τρόπους του μακρινότατου προϊστορικού προγόνου του, οπότε το σε ημιάγρια κατάσταση αρσενικό, άρπαζε το θηλυκό που ήθελε για τις ερωτικές του ανάγκες…¨.