Ομογένεια

Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων: 1821-1921

 

Institut français d’études byzantines /

Communauté hellénique de Paris et des environs

1821-1921
Frontières, populations, territoires de la Grèce
à travers les cartes de l’Institut français d’études byzantines

Maison de la Grèce, 9 rue Mesnil, 75116 Paris
12 Οκτωβρίου – 9 Νοεμβρίου 2021

 

Επ’ ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών, παρουσιάζει στην έκθεση « 1821-1921. Frontières, populations, territoires de la Grèce à travers les cartes de l’Institut français d’études byzantines », ένα τμήμα της πλούσιας συλλογής χαρτών του Institut français d’études byzantines, στη Maison de la Grèce, από τις 12 Οκτωβρίου ως τις 7 Νοεμβρίου.

 

Πρόκειται για ένα πλούσιο χαρτογραφικό υλικό, το οποίο αποτυπώνει την εξέλιξη των συνόρων, τις μεταβολές των πληθυσμιακών δεδομένων, τη διοικητική οργάνωση του Ελληνικού κράτους από την Επανάσταση του 1821 ως τις παραμονές της Μικρασιατικής καταστροφής. Η έκθεση δεν περιορίζεται στην παρουσίαση της ευρωπαϊκής χαρτογράφησης του ελληνικού χώρου, αλλά παρακολουθεί επίσης την εξέλιξη της ελληνικής χαρτογραφίας από τον Καποδίστρια ως την παραγωγή της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας Στρατού για την περίοδο 1896-1921. Ένα σημαντικό τμήμα της έκθεσης αφιερώνεται στο σύνθετο πρόβλημα της χαρτογράφησης της Μακεδονίας και της Θράκης (σε συνάρτηση με τρείς συνιστώσες: γλώσσα, θρησκεία, εθνικότητα). Τέλος ένας στατιστικός και θρησκευτικός χάρτης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τονίζει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξέλιξης του Ελληνικού κράτους στα πρώτα εκατό χρόνια της ύπαρξης του.

 

 

Η παρουσίαση αυτή της χαρτογράφησης της ελληνικής επικράτειας πλαισιώνεται από ένα διεξοδικό κατάλογο (https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03363381v1) και μία ταινία (8΄). Τρείς διαδικτυακές διαλέξεις στα γαλλικά θα τονίσουν τις πολλαπλές πτυχές των θεμάτων που αναδύονται από τους χάρτες.
Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε μια επιστημονική ομάδα υπό την επίβλεψη της Βάσσας Κοντουμά, Διευθύντριας Σπουδών στην EPHE και Προέδρου του Institut français d’études byzantines, πραγματοποιείται με την συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και περιχώρων, αλλά και την συνδρομή πολλών ακαδημαϊκών φορέων.

Αφήστε μια απάντηση