7ο Eυρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών, 11-14 Σεπτεμβρίου 2023
https://7th-european-congress-of-modern-greek-studies.univie.ac.at
Αυτό το Σεπτέμβριο στη Βιέννη «χτυπά η καρδιά» των Νεοελληνικών Σπουδών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Με την υποστήριξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η έδρα Νεοελληνικών Σπουδών, το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και η Αυστριακή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών ανέλαβαν με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, κατόπιν αναθέσεως από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, τη διοργάνωση του 7ου Eυρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών. Παίρνοντας τη σκυτάλη από το Πανεπιστήμιο του Λουντ (Lund, Σουηδία), όπου πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο συνέδριο το 2018, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης διοργανώνει από τις 11 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2023 τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή συνάντηση Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη στους χώρους του Campus AAKH του πανεπιστημίου.
Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης ιδρύθηκε το 1962 από τον περίφημο Βυζαντινολόγο Herbert Hunger (1914-2000), ενώ πρώτος τακτικός καθηγητής στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών από το 1983 υπήρξε ο εξαίρετος ιστορικός της ελληνικής ιστορίας και της ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Gunnar Hering (1934-1994), του οποίου πολλά έργα έχουν μεταφραστεί από τα Γερμανικά στα Ελληνικά, με πιο γνωστή τη δίτομη Ιστορία των Πολιτικών Κομμάτων στην Ελλάδα, 1821-1936, που εκδόθηκε από το ΜΙΕΤ το 2004. To τμήμα παρέχει σπουδές και τίτλους προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, ενώ είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα στην Αυστρία και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη που ασχολείται με τη συστηματική έρευνα και διδασκαλία της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας, γλώσσας, τέχνης και πολιτισμού (https://www.byzneo.univie.ac.at). Την έρευνα στηρίζει και η ειδική βιβλιοθήκη Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου με περίπου 50.000 τόμους και πολλούς διεθνείς επισκέπτες και χρήστες (https://bibliothek.univie.ac.at/fb-byzantinistik/). Από μέλη και φοιτητές του τμήματος ιδρύθηκε το 1988 η Αυστριακή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (Oesterreichische Gesellschaft fuer Neugriechische Studien, ÖGNS), η οποία είναι από το 1995 ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ) και συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις της (https://www.eens.org).
Το συνέδριο φέρει τον τίτλο «Προσεγγίσεις και εστιάσεις στον Νέο Ελληνισμό: κείμενα, εικόνες, αντικείμενα, ιστορίες». Οι ανακοινώσεις αφορούν μεταξύ άλλων τις μεταναστεύσεις και τις αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών (μία από τις κεντρικές θεματικές ενότητες που προτάθηκαν στην πρόσκληση υποβολής περιλήψεων λόγω της χρονικής σύμπτωσης του συνεδρίου με τα εκατό χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάνης), χειρόγραφα του ύστερου μεσαίωνα και έντυπα των πρώιμων νεότερων χρόνων, την νεότερη και σύγχρονη λογοτεχνία (με κεντρικό άξονα ζητήματα ιστορικής μνήμης), τη μετάφραση και τη συγκριτική φιλολογία, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τον τύπο, καθώς και την ιστορία και συγχρονία, αλλά και τη διδακτική της ελληνικής γλώσσας.
Την σημασία του συνεδρίου καταδεικνύει η συμμετοχή 280 ομιλητών και ομιλητριών από 25 χώρες. Οι ανακοινώσεις εγκρίθηκαν μετά από διπλή ανώνυμη αξιολόγηση του συνόλου των περιλήψεων που είχαν υποβληθεί (double blind peer review). Γλώσσες του συνεδρίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική. Το συνέδριο υποστηρίζουν με ποικίλους τρόπους και με οικονομική χορηγία η Σχολή Ιστορικών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η Πόλη της Βιέννης, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, καθώς και το Κληροδότημα Τσίτερ–Κοντοπούλου του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ) και η Αυστριακή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (ÖGNS).
Τους εναρκτήριους χαιρετισμούς του συνεδρίου, τη Δευτέρα 11/9/2023, θα απευθύνουν η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Manuela Baccarini, ο Αντικοσμήτωρ της Σχολής Ιστορικών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Gerald Moers, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Andreas E. Mueller, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, Βασίλειος Σαμπατακάκης, και η κάτοχος της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και Πρόεδρος της Αυστριακής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, Μαρία Α. Στασινοπούλου.
Για να διαβάσετε το πρόγραμμα πατήστε εδώ