Κύπριοι βουλευτές συμμετέχουν στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας
Κύπριοι βουλευτές συμμετέχουν στις εργασίες της 30η Επετειακής Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας
Διεξάγονται στη Σιθωνία Χαλκιδικής οι εργασίες της 30ης Επετειακής Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.) της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), με κεντρικό θέμα «30 Χρόνια ΔΣΟ: Απέναντι σε νέες προκλήσεις – Μπροστά σε νέες προοπτικές». Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, βουλευτές κ. Πανίκος Λεωνίδου (επικεφαλής), κ. Ευθύμιος Δίπλαρος, κ. Ηλίας Μυριάνθους και κ. Μαρίνος Μουσιούττας. Την τελετή έναρξης κήρυξε την Πέμπτη ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιος Μπούρας, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Σώματος κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. Εξάλλου, χθες, ο κ. Λεωνίδου προήδρευσε ειδικής θεματικής συνεδρίασης της Γ.Σ. της ΔΣΟ με θέμα «Ο ρόλος των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και τον Κόσμο: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις».
Με την ευκαιρία της 30ής επετείου από την ίδρυση της ΔΣΟ, ο κ. Λεωνίδου υπογράμμισε το πολύ σημαντικό έργο που επιτελείται επί σειρά ετών, σημειώνοντας ότι η Κύπρος υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ και συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση των σκοπών και στόχων της Συνέλευσης. Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ότι ο χριστιανισμός κατέστη αδιάσπαστο στοιχείο των Κυπρίων στην πορεία δύο χιλιετιών και ότι η Ορθοδοξία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας, της παράδοσης και της ταυτότητας της Κύπρου.
Ο κ. Λεωνίδου στηλίτευσε ως αβάσιμες και αυθαίρετες θεωρήσεις που σκοπούν στην αποσύνδεση της Ευρώπης από το χριστιανικό της παρελθόν, υπογραμμίζοντας ότι η χριστιανική διάσταση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι τεκμηριώνεται βάσει του πολιτιστικού πλούτου της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτοστατώντας στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, επισήμανε ο κ. Λεωνίδου, πρέπει να στηρίζεται στις αρχές και αξίες της Ορθοδοξίας, οι οποίες είναι ταυτισμένες με τα θεμέλια του σύγχρονου κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Πρέπει η Ένωση, τόνισε ο κ. Λεωνίδου, να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε κάθε είδους αυταρχισμό και αναθεωρητισμό, να αναδεικνύει τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας της, με κριτική, παράλληλα, προσέγγιση ως προς τιςσκοτεινές περιόδους της και να βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τις ιστορικές πηγές συγκρότησης του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ο κ. Δίπλαρος υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του διαθρησκειακού και ενδοθρησκειακού διαλόγου, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αστάθειας και αβεβαιότητας, ιδιαίτερα λόγω του πολέμου που μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης. Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο διάλογος αυτός θα πρέπει να εδράζεται στην ανοχή και τον σεβασμό της θρησκευτικής πολυμορφίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πανανθρώπινων αξιών, τις οποίες άλλωστε πρεσβεύει η Ορθοδοξία. Η ΔΣΟ, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, οφείλει να εγκύψει στο πώς θα συμβάλει πιο ενεργά και αποτελεσματικά στην προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, στην προάσπιση των χριστιανικών αξιών και στην ανάδειξη της συμβολής της χριστιανικής παράδοσης στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.Ο κ. Δίπλαρος σημείωσε ότι η συλλογή βέλτιστων πρακτικών στον χώρο του χριστιανισμού και δη της Ορθοδοξίας και η διάδοσή τους στην Ευρώπη και στον κόσμο, μπορούν να επιτευχθούν με την αξιοποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, δεδομένης της αλματώδους εξέλιξής τους κατά τα τελευταία χρόνια. Συναφώς, ανέφερε ότι στην Κύπρο, ενθαρρύνεται και διευκολύνεται ο διάλογος μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών για τη θρησκευτική ελευθερία και την ειρήνη στην Κύπρο. Τέτοιες δράσεις, οι οποίες μπορούν να διαφωτίσουν και να εμπνεύσουν πολιτικούς και θρησκευτικούς ιθύνοντες, πρέπει να τύχουν μεγαλύτερης προβολής, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής.
O κ. Μουσιούττας σημείωσε ότι η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, με τη βαθιά ριζωμένη ιστορία και πνευματικότητά της, φέρνει επί τάπητος ηθικά προστάγματα, εμπλουτίζοντας τις συζητήσεις και συμβάλλοντας στη λήψη συνετών αποφάσεων. Ζούμε, ανέφερε, σε μια εποχή έξαρσης των διακρατικών συγκρούσεων και εμφύλιων πολέμων, ενώ παράλληλα η μισαλλοδοξία, ο εξτρεμισμός και οι προκαταλήψεις απειλούν να διαβρώσουν τον κοινωνικό ιστό. Ο θεσμός της οικογένειας, επισήμανε ο κ. Μουσιούττας, ως εκκολαπτήριο ανιδιοτελούς αγάπης και απορρεουσών αξιών, εξυμνείται σε όλες τις Αβρααμικές Θρησκείες και, σύμφωνα με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ίδρυση της οικογένειας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα. Επί του προκειμένου, επισήμανε ότι, σύμφωνα με τον 16ο στόχο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να διασφαλιστεί από τα κράτη, εντός επταετίας, η παροχή νομικής ταυτότητας σε όλους, συμπεριλαμβανομένης της ληξιαρχικής καταχώρησης των γεννήσεων, γεγονός που αποδίδει νομική υπόσταση στο άτομο και κατοχυρώνει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά του από τη στιγμή της γέννησής του. Συνεπώς, η ΔΣΟ, υπογράμμισε ο κ. Μουσιούττας, μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών ζητημάτων, επιδεικνύοντας τον δέοντα σεβασμό στην οικογενειακή ζωή, ως βασική πανανθρώπινη αξία και δη χριστιανική και ορθόδοξη.
Ο κ. Μυριάνθους εξέφρασε κατ’ αρχάς θερμές ευχαριστίες για τη σταθερή συμπαράσταση και στήριξη της Συνέλευσης στον δίκαιο αγώνα του Κυπριακού λαού και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανέναρξη των συνομιλιών, προς επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο Κύπριος βουλευτής ανέφερε ότι η πολυπόθητη καντιανή «Αιώνια Ειρήνη» κλονίζεται, συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενός πολέμου, όπως επισήμανε, μεταξύ δύο ιδρυτικών μελών της ΔΣΟ και, κατ’ επέκταση, μεταξύ δύο λαών με κοινές θρησκευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις.
Ο κ. Μυριάνθους, υπογράμμισε ότι η ΔΣΟ, βασιζόμενη στην πλούσια χριστιανική κληρονομιά και στις αρχές και αξίες της ορθόδοξης παράδοσης, πρέπει να αποτελέσει φάρο ενότητας, αλληλοκατανόησης και σύμπραξης μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτήν κρατών και των κοινωνιών τους. Επισημαίνοντας δε την επιδίωξη κάποιων κύκλων να εξοστρακίσουν τη χριστιανική παράδοση από τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Μυριάνθους υπογράμμισε ότι ο Χριστιανισμός συνιστά βασικό πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ευρωπαϊκής ιστορίας. Μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΔΣΟ, σκοπεί στην ανάδειξη του κεντρικού ρόλου των χριστιανικών αρχών και αξιών, την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στον κόσμο και στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, κατέληξε ο κ. Μυριάνθους.