ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2022 Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
Ο προγραμματισμός για το 2022 της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς της Βουλής αποτέλεσε το θέμα της εναρκτήριας συνεδρίασής της για το νέο έτος, που έγινε υπό την προεδρία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης, Σάββα Αναστασιάδη.
Ο κ. Αναστασιάδης άνοιξε τη συνεδρίαση εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της Επιτροπής προς την οικογένεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, ο οποίος, όπως είπε, «υπηρέτησε με συνέπεια το δικαστικό σώμα και το αξίωμα του ανώτατου άρχοντα της χώρας».
Αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής, που «βρίσκεται ψηλά στη συνείδηση των Ελλήνων του εξωτερικού», ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε τις βασικές αρχές της αποστολής της: να στηρίζει τους Έλληνες του εξωτερικού και να συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεών τους με τη μητέρα πατρίδα, να μεριμνά για την παιδεία τους, να ενισχύει το έργο των συλλόγων τους και να υποστηρίζει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Τόνισε δε ότι «η Επιτροπή λειτουργεί συναινετικά χωρίς κομματικές κορόνες, καθώς αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της ελληνικής διασποράς ως εθνικό κεφάλαιο».
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της δραστηριότητας κατά το 2021 ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι παρά τα προβλήματα λόγω πανδημίας, η Επιτροπή συνεδρίασε 38 φορές και συμμετείχε σε τρεις αποστολές στο εξωτερικό.
Κατά το νέο έτος:
Στις 2 Μαρτίου 2022 έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στο Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και αφορά στην ανακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου σε ημέρατιμής στη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη, «του Πόντιου δημοσιογράφου που απαγχονίστηκε το 1921 για τους αγώνες του για την ελευθερία, την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.
Στις 14, 15 και 16 Μαρτίου 2022 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), που είχε αναβληθεί λόγω πανδημίας και θα έχει ως θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Επίσης επίκεινται επισκέψεις στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Επιτρόπου της κυπριακής Προεδρίας για θέματα αποδήμων Φώτη Φωτίου και στην Αλβανία μετά από συζήτηση με τον ομογενή βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε, ενώ υπάρχει συζήτηση και για επίσκεψη στον Λίβανο και επαφές με τις εκεί ελληνικές κοινότητες και ρωμέικα σωματεία.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέπτυξε και μία σειρά προτάσεων για προγραμματισμό δράσεων της Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς το επόμενο διάστημα που αφορούν σε θέματα όπως: διεθνής αναγνώριση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, ενίσχυση της λειτουργίας των συλλόγων, κοινοτήτων, ομοσπονδιών, επιστημονικών και επαγγελματικών σωματείων των αποδήμων, ανάληψη πρωτοβουλίας για βραβεύσεις Ελλήνων και φιλελλήνων από διάφορες χώρες του κόσμου, επαφές με τους νέους από τη χώρα μας που έχουν φύγει για να εργαστούν στο εξωτερικό και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους επιθυμούν να επαναπατριστούν. «Στόχος και στοίχημα της Επιτροπής είναι να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις και των ίδιων των απόδημων Ελλήνων», παρατήρησε ο κ. Αναστασιάδης.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Μανούσος Βολουδάκης, Δημήτρης Βίτσας, Μανόλης Θραψανιώτης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ιωάννης Δελλής και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
https://www.youtube.com/watch?v=-mGXkQUc7gk