«Επιρροή της ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στις Τέχνες και Επιστήμες»
«Επιρροή της ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στις Τέχνες και Επιστήμες»
13ο Διεθνές Ελληνικό Συνέδριο της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «Νόστος» της Αργεντινής
«Χαράσσω» στοιχεία για την αναθεώρηση της ιστορίας της γραφής και του αλφαβήτου”, “Θέσεις και αντιθέσεις του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τους ήρωες του έργου του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», ““Η συμβολή του εμπορίου στην εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού”, “Η ελληνική γλώσσα στη σύγχρονη ιατρική επιστήμη”, “Το δωδεκάθεο και η κοσμογονία αρσενικού-θηλυκού”, “Η κριτική της ποίησης στα έργα του Πλάτωνα – «Πολιτεία» και «Ίων»”, “Η κραυγή της Περσεφόνης: Γυναίκα και προοπτική φύλου”, « Το αρχαίο Ελληνικό Θέατρο ως θεραπεία της ψυχής. Η περίπτωση του Φιλοκτήτη του Σοφοκλή », «Η αλήθεια των ελληνικών μύθων», “Ο άνθρωπος, ζώον “ποιητικόν” “ Σκέψεις και προβληματισμοί για την Μεγάλη Ελλάδα της Διασποράς και το Εθνικό Κέντρο”, “Νέες μεθοδολογίες στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας” , “ Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου”, είναι μόνο μερικά από τα ενδιαφέροντα θέματα που παρουσιάστηκαν στο 13ο Διεθνές Ελληνικό Συνέδριο στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.
Πρόκειται για το μοναδικό στο είδος του συνέδριο, που λαμβάνει χώρα στη Λατινική Αμερική από το 2008 και που διοργανώθηκε για 13η χρονιά από την Ομογενειακή Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος».
Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου, που έλαβε χώρα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, 29 καθηγητές από πανεπιστήμια της Αργεντινής και από άλλες χώρες (Νότια Αφρική, Ολλανδία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Γερμανία, Ισπανια, Πορτογαλία, Αμερική, Ουρουγουαη), και από την Ελλάδα εστίασαν στην επιρροή και την παρουσία της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στις Επιστήμες (Ιατρική, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία, Οικονομία,) στην Λογοτεχνία και τις Τέχνες, όπως το Θέατρο, τον Κινηματογράφο, τη Ζωγραφική κ.λπ.
Το συνέδριο εγκαινίασε ο κοσμήτορας της Σχολης Οικονομικών Επιστημων, καθ. Δρ. Ριχαρδο Παχλεν ο οποίος δήλωσε θαυμαστής του ελληνικού πολιτισμου, ενα σύστημα αξιών, τόνισε, “που οδηγεί στην υπέρβαση των ιδανικών της ελευθερίας και της σοφίας που πηγάζει. Οι Ελληνες, όχι μονο έχουν τοποθετήσει τον άνθρωπο ως πρωταγωνιστή της ίδιας του της ζωής αλλα τον έχουν μεταμορφώσει σε κοινωνικό και πολιτικο ον, “δημιουργό” από κάθε άποψη και σε οικουμενική διάσταση”.
Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία της η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Μάιρα Μυρογιάννη, που συγχάρηκε την Ελληνική Οργάνωση Νόστος και την Πρόεδρο της, κ. Χριστίνα Τσαρδίκου, για την πραγματοποίηση του 13 Διεθνές Συνεδρίου και για ‘όλες τις πρωτοβουλίες και άοκνες προσπάθειες της για την διατήρηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην Αργεντινή και Λατινική Αμερική, , καθώς και αναφέρθηκε στο νέο στρατηγικό σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό. Μαζί της και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες, κ. Ευστάθιος Παίζης- Παραδέλλης, αναφέρθηκε στην αξία της Ελληνικής Γλώσσας και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η μελέτη και η ανάλυση της, αποτελούν βασικό θέμα του συνεδρίου και ανέδειξε το πλούσιο πρόγραμμα και το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο των ομιλητών του συνεδρίου. Εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Μπουένος Άιρες, ο αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόρης Τσουτσούλης, μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Ιωσήφ.
Χαιρέτισαν τις εργασίες του συνεδρίου, ο βουλευτής κ. Φίλιππος Φόρτωμας, Πρόεδρος της ΕΜΕ Ελληνισμού της Διασποράς στην Βουλή των Ελλήνων, ο καθ. κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, chairman ΑΧΕΠΑ, πρώην ΓΓΑΕ και ΔΔ, ο κ. Γεώργιος Βλάχος, Εκπαιδευτικός Συντονιστής του Υπουργείου Παιδείας, Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Κωνσταντίνος Καρκανιάς, πρόεδρος Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας ΟΔΕΓ, η κ. Soraya Ochoviet, διευθύντρια Ίδρυμα Μαρία Τσάκος Μοντεβιδέο Ουρουγουάη, η κ.. Στέλλα Κοκόλη, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών ΗΠΑ και η κ. Βαρβάρα Αθανασίου-Ιωάννου, Πρόεδρος Δικτύου «Τροφή για Σκέψη», Αυστραλία.
Ένα από τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου, στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα, ήταν και η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερη γλώσσα και οι σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας. Όπως επισημάνει η Πρόεδρος του «Νόστου», Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος «Οι εξαίρετοι καθηγητές-ερευνητές, Έλληνες και Φιλέλληνες, ανέδειξαν μέσα από τις ενδιαφέρουσες ομιλίες τους την ανεκτίμητη προσφορά του Πολιτισμού μας στην Ανθρωπότητα.. Βαδίσαμε σταθερά με οδηγό την δέσμευση που αναλάβαμε πριν από 18 χρόνια με την ίδρυση του «Νόστου» για την διάδοση, διάσωση και προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Γλώσσας στις δεύτερες πατρίδες μας. Έχουμε αφιερώσει την ψυχή μας σε αυτό το στόχο». και τόνισε χαρακτηριστικά “ Αν χαθεί η ελληνική γλώσσα μας, από τις κοινότητες μας, θα χαθούμε και εμείς σαν Έλληνες της διασποράς
Την σπουδαιότητα του Συνεδρίου του «Νόστου», αναγνώρισαν η Αρχιεπισκοπή Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αργεντινή, το Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπουένος Άιρες, το Υπουργείο Πολιτισμού Αργεντινής, ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ), η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νικου Καζαντζακη,και η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Αργεντινής , θέτοντας το υπό την αιγίδα τους.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου απονεμήθηκαν και τα βραβεία στους νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού Ετυμολογίας με νικητή τον 11χρονο Μπατίστα Σάντσες Μαλδοναδο. καθώς και η Ελληνική Κοινότητα Ροζάριο της Αργεντινής, βράβευσε την πρόεδρο του Νόστος, κ. Τσαρδίκου, για την προσφορά της με το βραβείο “ Μπουμπουλινα”.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και μέσα στο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του, η σοπράνο Αντα Αθανασοπουλου, μάγεψε το κοινό με την εξαιρετική της ερμηνεία, συνοδευμένη με την ταλαντούχα βιολοντσελιστα του Θέατρο Κολόν του Μπουενος Αιρες, η ελληνικής καταγωγής Μελίνα Κυρκίρη και τον κ. Σαντιαγκο Τορριτσελη στο πιάνο..
Η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Λα Πλάτα,Ser Griegos, παρουσίασε το έργο “ Καζαντζακης, διασπορα των λέξεων” και η ηθοποιός Φλορεντια Γαλινιανες καθήλωσε το κοινό με ενα απόσπασμα της συγκλονιστικής διασκευής της Μηδείας του Ευριπίδη, την ““Μηδεία, τα καλύτερα έρχονται”.του αργεντινού συγγραφέα Χόρχε Ασεμπο.
Εκλεισαν το συνέδριο οι μαθητές της σχολής Μπουζουκιού της Αργεντινης, με παραδοσιακες ελληνικές μελωδίες.
Πρόγραμμα του συνεδρίου.
*Πέδρο Ολάγια, συγγραφέας, Ελληνιστής «Χαράσσω» στοιχεία για την αναθεώρηση της ιστορίας της γραφής και του αλφαβήτου
*Γεώργιος Φθενάκης, Καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. ( Ελλάδα) “Παράδοση και κοινωνικά δημογραφικά χαρακτηριστικά της εκμετάλλευσης προβάτων και κατσίκας στην Ελλάδα”
*Άντζελα Δρετάκη, γιατρός Ροσαριο, Αργεντινή
“Η κραυγή της Περσεφόνης: Ελληνική Επανάσταση του 1821. Γυναίκα και προοπτική φύλου”
*Σταύρος Κυριόπουλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας
“ Οι Έλληνες της Βραζιλίας”
*Εμμανουήλ Βεληβασάκης, μηχανικός, ΗΠΑ
“ Σκέψεις και προβληματισμοί για την Μεγάλη Ελλάδα της Διασποράς και το Εθνικό Κέντρο”
**Μάρτα Αμπέργκο, Ερευνήτρια Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, (Αργεντινή)
“Χέρια και μυαλά εν δράσει στις απαρχές της Φιλοσοφίας και της Επιστήμης στην Αρχαία Ελλάδα”
*Γεώργιος Βλάχος, Δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικός Συντονιστής του Υπουργείου Παιδείας, Γιοχάνεσμπουργκ-(Νότια Αφρική).
*Σπυρίδων Μπούρας, Δρ Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.( Ελλάδα)
“Θέσεις και αντιθέσεις του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τους ήρωες του έργου του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»
*Τόνια Παπάζογλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Σχολείο Σαχέτι, (Νότια Αφρική)
“Η ελληνική γλώσσα στη σύγχρονη ιατρική επιστήμη”
*Απόστολος Μιχαλόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Χάγη-(Ολλανδία)
“Η συμβολή του εμπορίου στην εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού”
*Ιωάννης Τζουμέρκας, Φιλόλογος, ΜΔΕ, MSC, MPA, MEdu, Medu – Director “ The Greeks in Motion” ( Ελλάδα)
“Το δωδεκάθεο και η κοσμογονία αρσενικού-θηλυκού”
*Ευστάθιος Τσότσος, Ελληνικό σχολείο της κοινότητας του Σάο Πάολο, (Βραζιλία)
“Η κριτική της ποίησης στα έργα του Πλάτωνα – «Πολιτεία» και «Ίων» – και η απάντηση του Αριστοτέλη στο ποιητικό του έργο”
*Κωνσταντίνα Φαρμάκη, ιστορικός, κριτικός τέχνης ( Αυστρία)
“ Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου”
*Φωτεινή Κατσίβα, Φιλόλογος, ΜΔΕ ( Ελλάδα)
*Κωνσταντίνα Κατσίβα, Φιλόλογος
“Μεταπολεμική ποίηση: φιλολογική και διδακτική προσέγγιση”
*Δοράνα Καρέρα Ορτίς, ψυχολόγος ( Αργεντινή)
“Η σκοτεινή πλευρά των θεών στον κόσμο της εργασίας”
*Λυδία Λεβεντέρης, Εικαστικός (Αργεντινή)
“Η δίκη του Πάρη. Η Οδύσσεια ως επιστροφή στη θεά”
*Γεωργία Καλτσίδου, Ποιήτρια, δοκιμιογράφος και παιδαγωγός (Κολομβία)
«Η αλήθεια των ελληνικών μύθων»
*Μόνικα Μαφία, Δραματουργός, Ηθοποιός ( Αργεντινή)
“Σαίξπηρ στην Νέα Τροία”
*Νικολας Ισαση, Μουσικός Διευθυντής Οπερας ( Πορτογαλία)
“Η Ελληνική μάσκα στην όπερα « Acis & Galatea”
Χρύσα Γεωργαντά, σκηνοθέτης και καθηγήτρια αρχαίου ελληνικού θεάτρου.(Ισπανία)
« Το αρχαίο Ελληνικό Θέατρο ως θεραπεία της ψυχής. Η περίπτωση του Φιλοκτήτη του Σοφοκλή »
*Αλεχάντρο Βαλβέρδε Γκαρθία, Καθηγητής Κλασικών Γλωσσών, Εθνικό Πανεπιστήμιο Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, Jaen.( Ισπανία)
*Χάιμε Μιγιάς, Δημοσιογράφος, συγγραφέας και διοργανωτής θεατρικών παραστάσεων, Βαλένθια ( Ισπανία)
“Τα δραματικά ποιήματα της Ειρήνης Παπά: Θεοδώρα και Κασσάνδρα”
*Σεσίλια Μελέγια, Καθηγήτρια Κοινωνικής Επιστήμης, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, Ινστιτούτο Έρευνας CONICET. ( Αργεντινή)
“Σκέψεις για τη δικαιοσύνη και το δίκαιο στον «Κρίτωνα» του Πλάτωνα”
*Ίρις Δάνα, Ακαδημία «LexiΣ», Γερμανία
*Δώρα Δάνα
“Νέες μεθοδολογίες στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας”
*Αλμπέρτο Ρούμπιο, οικονομολόγος, συγγραφέας (Αργεντινή)
“Ο Δημοσθένης σήμερα. Η επικαιρότητά του στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία”
*Ραούλ Λαβάγιε, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Γλώσσας, Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αργεντινής
“Ενα ταξίδι στην Ελλάδα”
*Γουολτερ Βαλκιντα, φιλόλογος ( Αργεντινή)
” Οι βιβλιοθήκες, φύλακες της γνώσης απο την Αρχαία Ελλάδα στην Ψηφιακή Εποχή, ”
*Γκιλιερμος Πιλία, Γ.Γ της Εταιρίας Αργεντίνων Λογοτεχνών, ποιητης, ακαδημαϊκός.
“Ο άνθρωπος, ζώον ποιητικόν”
*Χαιρετισμοί
κα. Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας,
κ. Ευστάθιος Παΐζης, Πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή,
κ. Ρικάρδο Παχλεν Ακουνια, κοσμήτορας Οικονομικής Σχολής Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπουενος Αιρες.
κα. Χριστίνα Τσαρδίκου,,Πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστική Οργάνωσης «Νόστος»
κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, chairman ΑΧΕΠΑ, πρώην ΓΓΑΕ και ΔΔ
κ. Γεώργιος Βλάχος, Εκπαιδευτικός Συντονιστής του Υπουργείου Παιδείας, Γιοχάνεσμπουργκ
Κωνσταντίνος Καρκανιάς, πρόεδρος Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας ΟΔΕΓ
Soraya Ochoviet, διευθυντρια Ίδρυμα Μαρία Τσάκος Μοντεβιδέο Ουρουγουάη.
Στέλλα Κοκόλη, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών ΗΠΑ.
Βαρβάρα Αθανασίου-Ιωάννου, Πρόεδρος Δικτύου «Τροφή για Σκέψη», Αυστραλία.
Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα
*Συναυλία της κ. Αντας Αθανασοπούλου ( Ελλάδα) με τους μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Teatro Colón (Θεάτρου Κολόν) του Μπουενος Αιρες, Μελίνα Κυρκίρη ( Βιολοντσέλο) και Σαντιαγκο Τοριτσέλη ( πιάνο).
Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, Μίμη Πλέσσα , Γιώργου Χατζηνάσιου και Γ. Βούκανου
*Χόρχε Ασέμπο, Δραματουργός, Φλορένσια Γκαλινιάνες, Ηθοποιός ( Αργεντινή)
Μήδεια , τα καλύτερά μου έρχονται’
*Θεατρική Ομάδα SER GRIEGOS, “ Καζαντζακης, διασπορά των λέξεων”
*Μαθητές της σχολής “Μπουζουκιού και μπαγλαμά” της Αργεντινής